Κατηγορίες
Οικονομία

Με υφεσιακά μέτρα πάνε να τιθασεύσουν την ύφεση (ξανά)

testainsabbiaΓια μια ακόμη φορά (όπως κατ’ εξακολούθηση γίνεται την τελευταία εξαετία) προσπαθούν να τιθασεύσουν την ύφεση με μέτρα που οδηγούν στη μείωση της κατανάλωσης και σε πιο βαθιά ύφεση…

Σειρά ανατιμήσεων σε διάφορα είδη και υπηρεσίες αναμένεται να προκαλέσει η φορολόγησή τους ή η αύξηση του φόρου (σε όσα υπάρχει ήδη).

Εδώ και μέρες – με τη γνωστή τακτική των διαρροών, ώστε πρώτα να μετρηθούν οι αντιδράσεις – ακούγεται πως σε μια προσπάθεια να βρεθούν έσοδα ώστε να κλείσει το δημοσιονομικό κενό θα πρέπει να αναμένεται φόρος στη συνδρομητική τηλεόραση, αυξήσεις στη φορολόγηση της κινητής τηλεφωνίας αλλά και στις συνδέσεις του internet.

Το νέο τέλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής θα μπει σε όλο το φάσμα της χρήσης του internet, είτε στις συνδέσεις που προσφέρονται αυτούσιες από τις εταιρείες, είτε σε εκείνες που αφορούν στις συνδέσεις μέσω κινητού τηλεφώνου. Φυσικά, αυτό που για την ώρα προκαλεί τις περισσότερες αντιδράσεις είναι η φημολογούμενη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης.

Δεν είναι η πρώτη φορά ούτε είναι η πρώτη Κυβέρνηση, από το 2010 και έπειτα, που προσπαθεί να αντλήσει έσοδα από τη φορολόγηση και/ή την επιβολή τελών. Το προφανές, δηλαδή το ότι η φορολόγηση φέρνει αυξήσεις στις τιμές και οι αυξήσεις φέρνουν μείωση της κατανάλωσης κ.ο.κ., δεν φαίνεται να λαμβάνεται υπόψη. Το λανθασμένο σχέδιο πρώτα της μείωσης των ελλειμμάτων και έπειτα της προσπάθειας ανάκαμψης είναι φανερό πως δεν έχει προοπτική…