Κατηγορίες
διεθνή

Λιβύη: μια ακόμη πληγή στη Μεσόγειο που την έχουμε “ξεχάσει”

polem-lybΗ Ιταλία έχει εδώ και χρόνια πρόβλημα με τις ροές παράνομα εισερχόμενων στην επικράτειά της, κυρίως από τη βόρεια Αφρική. Είναι γνωστές σε όλους μας οι εικόνες από τη Λαμπεντούζα, όπου καταφθάνουν εδώ και χρόνια κακομοίρηδες από την Αφρική, κυρίως μέσω Λιβύης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός «απαντώντας» – σχολιάζοντας ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Κοριέρε ντέλα Σέρα (η οποία επικαλέστηκε μια απόρρητη απόφαση του Ρέντσι, με ημερομηνία 10η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία 50 μέλη των Ειδικών Δυνάμεων του ιταλικού στρατού είναι έτοιμα να συμμετάσχουν, μαζί με ομάδες των ΕΔ των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας, σε επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστών που πρόσκεινται στο Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος της Λιβύης), είπε πως μια πιθανή επέμβαση τη Λιβύη θα έχει νομιμότητα και προοπτική εκτέλεσης μόνο αν τυγχάνει και της έγκρισης του λιβυκού Κοινοβουλίου.

Ποιου Κοινοβουλίου; Αυτού που υπάρχει; Αν στη Συρία η πολιτική των Δυτικών έχει προκαλέσει καταστροφή, στη Λιβύη έχει καταφέρει να προκαλέσει Αρμαγεδδώνα! Αν στη Συρία πολεμούν καμιά 10αριά μεταξύ τους, στη Λιβύη πολεμούν πάνω από 20. Γιατί εκεί δεν υπάρχει η στοιχειώδης «ομοιογένεια» μεταξύ των εμπλεκομένων: στη Συρία είναι πιο… ξεκάθαρα τα πράγματα π.χ. οι ισλαμιστές, οι Κούρδοι, οι κυβερνητικοί του Αλ Ασάντ κλπ.

Στη Λιβύη υπάρχει το απόλυτο χάος, αφού πολεμούν από την Κυβέρνηση – διάδοχο (για τη διεθνή κοινότητα) του Καντάφι, μέχρι το Ι.Κ. ή τους μουσουλμάνους που στηρίζουν διάφορες χώρες. Από την άλλη, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα εδώ και δεκαετίες – αλλά δεν φαίνονταν, εξ’ αιτίας των κάθε είδους συμφωνιών που είχε συνάψει στο εσωτερικό ο Καντάφι – ο κάθε φύλαρχος έχει και την πολιτοφυλακή του και κάνει κουμάντο σε 1000 τετραγωνικά μέτρα γης.

Όσο για το Κοινοβούλιο το οποίο αναφέρει ο Ματέο; Αυτό έχει φύγει εδώ και χρόνια από την Τρίπολη (που έχει πέσει στα χέρια άλλων), βρίσκεται στο Τομπρούκ στα ανατολικά της χώρας, ενώ η Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο που αναγνωρίζουν οι Δυτικοί (που για μια ακόμη φορά τα έχουν κάνει σαν τα μούτρα τους με τις «αραβικές βελούδινες επαναστάσεις») δεν έχει επιρροή παρά στα ανατολικά της μεσογειακής ακτής της Λιβύης και σε μεγάλο μέρος της ερήμου στο νότο…