Κατηγορίες
Ημαθία προσφυγικό - μεταναστευτικό

Ευρεία σύσκεψη στη Βέροια για το προσφυγικό το πρωί της 30ης Μαρτίου

syskeypsiveroia 20160330Συντονιστική σύσκεψη των φορέων της Ημαθίας για τις απαιτούμενες υποδομές υποδοχής των προσφύγων που εγκαθίστανται στην Περιφερειακή μας Ενότητα, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Καλαϊτζίδη, το πρωί της Τετάρτης 30ης Μαρτίου.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου, πανοσιολογιότατος π. Αθηναγόρας, ο διοικητής της ΙΜΠ Υποστράτηγος κ.Σίμος με επιτελείς του, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ημαθίας κ.Τουλίκας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κα Καρατζιούλα και κ. Τεληγιαννίδης,  η διευθύντρια και στελέχη της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε Ημαθίας, οι αντιδήμαρχοι Βέροιας και Αλεξάνδρειας κ.κ Κορωνάς και Τόκας, ….

η εκπρόσωπος του δήμου Νάουσας κ. Καλαϊτζή, εκπρόσωπος του Νοσοκομείου Βέροιας , του ΕΚΑΒ, του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας, του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας,  του Φαρμακευτικού Συλλόγου , του Δικηγορικού Συλλόγου, του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, οι διευθυντές  της Α΄Βάθμιας και Β΄Βάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας κ. Διαμαντόπουλος και κα Μαυρίδου, εκπρόσωποι των Αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ και των ταξί Βέροιας.

Ο κ.αντιπεριφερειάρχης στην εισήγηση του τόνισε την αναγκαιότητα συντονισμού ανθρώπινου δυναμικού και υλικοτεχνικής υποδομής, ώστε να υπάρξουν αποδεκτές συνθήκες φιλοξενίας προσφύγων στην περιφερειακή μας ενότητα.

Επίσης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να κατανείμει ισομερώς και σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας  την προσφυγική ροή, αφού δεν είναι δυνατόν  η Κεντρική Μακεδονία να έχει δεχτεί το 60%  αυτής.

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος  με τους συμμετέχοντες, ώστε να υπάρξει η στοιχειώδης κάλυψη των υγειονομικών και  φαρμακευτικών αναγκών , όπως επίσης και η επιμελητεία της καθημερινότητας των προσφύγων, η οποία αφορά απαραίτητα ζητήματα διαβίωσης, όπως  η διανομή των προσφερόμενων ειδών από τους πολίτες και συλλόγους, μέσω εθελοντικών δομών στην περιοχή μας.

Στα πλαίσια αυτά ακολούθησε και άλλη σύσκεψη μεταξύ του κ. Καλαϊτζίδη και των περιφερειακών του συμβούλων, των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε Ημαθίας και των εκπροσώπων των δήμων, ώστε να υπάρξει συντονισμός των δομών, αλλά και των εθελοντών που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στην ανακούφιση των προσφύγων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι οικογένειες με παιδιά. Σε αυτή αποφασίστηκε το έργο συντονισμού εθελοντών και προσφερομένων υλικών να αναλάβουν οι οικείοι δήμοι.

Μετά το πέρας των συσκέψεων ο κ. αντιπεριφερειάρχης προέβη στην εξής δήλωση: «Ανάλαβα αυτή την πρωτοβουλία σήμερα  με αντικειμενικό σκοπό την συνένωση όλων των δυνάμεων της Ημαθίας στον συντονισμό και την υποβοήθηση της φιλοξενίας των προσφύγων σε Βέροια και Αλεξάνδρεια. Δυστυχώς η κεντρική διοίκηση αδυνατεί να πραγματοποιήσει τα αυτονόητα, όπως η οργανωμένη υποδοχή τόσων ανθρώπων. Θα  ήθελα να ευχαριστήσω τον Στρατηγό, τον  Αστυνομικό Διευθυντή , τις δημοτικές αρχές της Ημαθίας και τους φορείς για την φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλουν. Απαιτείται  λοιπόν να οργανώσουμε  την συνεχή και καθημερινή επιμελητεία σε πολλά ζητήματα. Την ιατροφαρμακευτική  περίθαλψη και τον εμβολιασμό των παιδιών, την κάλυψη των μεταφορικών τους αναγκών, την καλυτέρευση των υποδομών υγιεινής. Οφείλουμε να συντονίσουμε επίσης τις αυθόρμητες κινήσεις πολιτών και φορέων, ώστε να μην είναι αποσπασματική η παρεχόμενη βοήθεια, αλλά να υπάρξει ορισμός υπευθύνων που θα βοηθήσουν στην τακτοποίηση των τροφίμων, των ρούχων και των ειδών υγιεινής. Τις επόμενες μέρες θα αποστείλω επιστολή προς το διυπουργικό συντονιστικό όργανο μεταναστευτικής πολιτικής, το οποίο οφείλει να αναλάβει  τις ευθύνες του στα ανωτέρω ζητήματα, αλλά και σε θέματα ασφάλειας και προστασίας.  Οι κρατικές δομές στην υγεία καταρρέουν και όπως τόνισε χθες από την Βέροια ο περιφερειάρχης μας  Απόστολος Τζιτζικώστας δεν χωρούν εκπτώσεις σε έναν τόσο ευπαθή  χώρο. Δεν μπορεί στο όνομα του εθελοντισμού το κράτος να αποποιείται τις δικές του υποχρεώσεις  στην φροντίδα των προσφύγων,  όταν τα δημόσια Νοσοκομεία δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα υλικά, αλλά και τους γιατρούς για να καλύψουν τις ανάγκες όχι μόνο αυτών, αλλά και  του τοπικού πληθυσμού».