Κατηγορίες
εκδηλώσεις προσφυγικό - μεταναστευτικό

Εκδήλωση με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων έγινε στην Αλεξάνδρεια με ομιλητή τον καθηγητή Σπ. Μαρκέτο

antiratsomilia-alexandria 20160319Εκδήλωση με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (μια ημέρα που καθιερώθηκε το 1966, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ) πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 19 Μαρτίου στην Αλεξάνδρεια.

Στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε με συνεργασία των κεντρικό θέμα της ήταν το προσφυγικό, το οποίο ταλανίζει την Ευρώπη και ειδικότερα τη χώρα μας).  Βασικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Σπύρος Μαρκέτος, ο οποίος παρουσίασε διάφορες όψεις του προβλήματος, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί τόσο από την πολιτική της ΕΕ (κλειστά σύνορα, φράχτες, καταστολή και κλείσιμο των ματιών σε ένα μείζον για την Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο πρόβλημα), το νομικό πλαίσιο όπως αυτό οριοθετείται μέσα από τη Συνθήκη της Γενεύης του 1951.

Επίσης εξετάστηκαν – αναλύθηκαν μια σειρά από πλευρές του εν εξελίξει προσφυγικού, όπως η κοινωνική διαστρωμάτωση των (σήμερα) προσφύγων στην πατρίδα τους, η ξενοφοβία, η θέση και αποστολή του τομέα της εκπαίδευσης, η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών.

Στην εκδήλωση το συντονισμό είχε ο Χάρης Μόχλας (μέλος της  Αντιφασιστικής – Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Αλεξάνδρειας) απεύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας Νίκος Μπρουσκέλης και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας Αλέκος Μόσχος ενώ σε αυτή παρευρέθηκε και ο Βουλευτής Ημαθίας (ΣΥΡΙΖΑ) Χρήστος Αντωνίου.