Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Δεν μας αγάπησε ξαφνικά η Δωροθέα…

merkelflagΑπότομη… προσγείωση για όσους ακόμη πιστεύουν πως η Δωροθέα είναι μαζί μας και κάνει «γύρισμα» στα οικονομικά ή στηρίζει την Ελλάδα στο προσφυγικό προκαλούν τα στοιχεία που γνωστοποιούνται σχετικά με τη Γερμανική οικονομία και τη χασούρα από μια πιθανή κατάρρευση του ευρω-οικοδομήματος.
Απότομη προσγείωση, γιατί δεν κοιτούν σε βάθος αλλά μόνο επιφανειακά τι συμβαίνει και τι δηλώνει η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η Δωροθέα ούτε «γυριστή» την έκανε, ούτε τίποτε. Απλά συμπεριφέρεται όπως θα πρέπει να συμπεριφέρονται όσοι προσπαθούν να υπερασπιστούν το συμφέρον της πατρίδας τους. Και η Δωροθέα σε αυτό τα πάει μια χαρά, υπερασπίζεται το συμφέρον της Γερμανίας με εξαιρετικό τρόπο και με ελιγμούς/κυβισθήσεις που είναι αξιοζήλευτες.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες έκανε ένα διπλό «χτύπημα», το οποίο κάποιοι αφελείς το βλέπουν (και κάποιοι άλλοι πονηροί το παρουσιάζουν) ως «φιλική στροφή προς την Ελλάδα». Αρχικά, με δήλωσή της σε εφημερίδα της Σαξονίας αναφέρει πως «Η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να αφεθεί μόνη με το πρόβλημα». Γνωρίζει πολύ καλά η Α. Μέρκελ πως το προσφυγικό μπορεί να μετατραπεί στην εξόδιο ακολουθία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (για Σένγκεν δεν μιλάμε πλέον, έχει εξαϋλωθεί).
Στη συνέχεια σχολίασε – αλλού – και για προβλήματα που μπορεί να προκύψουν με το ευρώ, λόγω του προσφυγικού. Όπως πάει το θέμα δυο πράγματα μπορεί να δούμε: ή να φύγουν μόνο οι Γερμανοί από το ευρώ (και να αναστήσουν το μάρκο) ή να φύγουν όλοι οι υπόλοιποι (και να κρατήσουν το ευρώ οι Γερμανοί). Άλλη λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα, πέραν όσων ακούγονται για… ευρώ τριών ταχυτήτων (άρα και για Ευρώπη 3 ταχυτήτων).

Να σημειωθεί πως η Γερμανία έχει την εποχή αυτή το ιστορικό χαμηλό ανεργίας. Φτάνει το 6,2%. Ααακριβώς! 6,2%!! Μια χαρά ποσοστό, τη στιγμή που άπαντες πλήττονται από την κρίση. Και με ανοιχτά “μέτωπα” στον βιομηχανικό / εμπορικό τομέα (π.χ. με τις ΗΠΑ). Επιπλέον, από τη μέρα που το ευρώ μπήκε στη ζωή μας και η κρίση στο πετσί μας τα πράγματα πάνε καλά για τη Γερμανία. Μόνο κέρδη, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.

Γιατί λοιπόν θα πρέπει να κινδυνέψει να αποσταθεροποιηθεί μια κατάσταση που είναι ιδιαιτέρως ευχάριστη στο εσωτερικό της Γερμανίας από προβλήματα όπως ένα πιθανό grexit (που όπως λένε απομακρύνθηκε), όπως η προσφυγική κρίση ή από προβλήματα εντός ΕΕ; Ακόμη και στους Βρετανούς έκαναν σκόντα, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι αντιδράσεις και να παραμείνουν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Παραχωρήσεις προς την Ελλάδα λοιπόν επειδή μας… αγάπησαν;;
Φυσικά και όχι! Αν οι «παραχωρήσεις» προς την Ελλάδα κοστίζουν λιγότερο από όσα λαμβάνουν τώρα ή θα λάβουν μακροπρόθεσμα, τότε σίγουρα οι ορθολογιστές (και κυρίως λογιστές!) Γερμανοί θα μετρήσουν τα κόστη και στην ανάγκη θα κάνουν και ένα… σκόντο στο ελληνικό χρέος ή στα κριτήρια της αξιολόγησης.