Κατηγορίες
αθλητικά άρθρα

«Αλλάξτε το επικίνδυνο ταρτάν του σταδίου»

kleisto 2o gymn alex - 2γράφει ο Γ. Γιοβανόπουλος,
Δάσκαλος, αντιπρόεδρος του ΓΑΣ Αλεξάνδρειας

Το σημερινό κείμενο γράφεται με αφορμή το σοβαρό τραυματισμό ενός νεαρού αθλητή του ΓΑΣ Αλεξάνδρεια στον αγώνα Μπάσκετ του Σαββάτου απέναντι στην ομάδα του Ζαφειράκη Νάουσας. Πριν από λίγο καιρό ένας άλλος αθλητής του ΓΑΣ από τις «σημαίες» του συλλόγου, υπέστη ρήξη χιαστών ,ενώ στην προετοιμασία του συλλόγου και τρίτος αθλητής υπέστη ρήξη συνδέσμων ενώ αρκετοί αθλητές έχουν ενοχλήσεις στη μέση και τα γόνατα.
Ελπίζω ολόψυχα ο προχθεσινός τραυματισμός να μην είναι τόσο σοβαρός όσο οι προηγούμενοι αλλά εδώ κάτι επιτέλους πρέπει να γίνει.

Ίσως έπρεπε αντίστοιχα κείμενα να είχαν γραφτεί παλαιότερα , αλλά η κληρονομιά του μυθικού προγόνου μας, του Επιμηθέα που ποτέ δεν προνοούσε, έβγαζε συμπεράσματα μετά το γεγονός και έτρεχε μετά να μαζέψει τα ασυμμάζευτα δεν μας επιτρέπει τέτοιες «πολυτέλειες».

Στο σήμερα τώρα, το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά γενική ομολογία είναι ο τάπητας του Σταδίου , ο οποίος είναι κακής ποιότητας και πάχους μερικών χιλιοστών πράγμα που αποτελεί μέγιστο κίνδυνο για τη μέση, τα γόνατα και τους αστραγάλους των αθλητών.

Η Αλεξάνδρεια παλαιότερα είχε την τύχη να διαθέτει κλειστό Γυμναστήριο, το , το οποίο όμως τώρα ούτε πληροί τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή αγώνων Μπάσκετ και ούτε το κατάλληλο ταρτάν διαθέτει.

Αργότερα η πόλη απέκτησε ένα νέο στάδιο στο προαύλιο του 2ου Γυμνασίου –Λυκείου το οποίο από πλευράς χώρων είναι αρκετά ευρύχωρο αλλά όπως προείπα τοποθετήθηκε ένας ακατάλληλος τάπητας ο οποίος είναι υπεύθυνος για σοβαρούς τραυματισμούς. Όταν έγιναν τα εγκαίνια, σε ερώτημα του γράφοντος προς τον τότε Αντινομάρχη πήρα σαν απάντηση πως θα τοποθετηθεί επάνω στον ήδη υπάρχοντα ειδικό πλαστικό ταρτάν πάχους 15 χιλιοστών που θα καλύπτει τις αναγκαίες προδιαγραφές.

Δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε τίποτα από εκείνες τις υποσχέσεις.

Σήμερα λοιπόν οι αθλητές και οι αθλήτριες του ΓΑΣ Αλεξάνδρεια αλλά και του νέου συλλόγου ΑΘΛΟΣ είναι αναγκασμένοι να γυμνάζονται σε ένα επικίνδυνο ταρτάν.

Εδώ και αρκετά χρόνια ο ΓΑΣ έθεσε επίμονα το ζήτημα στην εκάστοτε δημοτική αρχή και πληροφορηθήκαμε πως έγινε μελέτη για την τοποθέτηση ειδικού πλαστικού ταρτάν που καλύπτει και τις προδιαγραφές της FIBA για τη διεξαγωγή αγώνων ακόμα και μικρών εθνικών ομάδων.

Η προσωπική μου άποψη ήταν πως έπρεπε να τοποθετηθεί ξύλινο παρκέ όπως είναι όλα τα αξιοπρεπή στάδια παντού. Είτε το ένα όμως, είτε το άλλο, πρέπει άμεσα να γίνουν ενέργειες για την αντικατάσταση του επικίνδυνου δαπέδου προτού έχουμε και άλλους ίσως χειρότερους τραυματισμούς.

Τα τελευταία χρόνια από τη θέση του μέλους του Δ.Σ. του ΓΑΣ επισκέφτηκα σε αγώνες σχεδόν όλα τα στάδια της Κ. Μακεδονίας. Πουθενά δεν συνάντησα αντίστοιχη κατάσταση.

Κάθε φορά οι φιλοξενούμενοι αθλητές μιλούν με απορία ή θυμό ή ειρωνεία για το στάδιο της πόλης μας και αυτό δεν τιμά κανέναν από εμάς. Από τον πρώτο πολίτης της πόλης μέχρι τον τελευταίο.

Άκουσα χθες στην κοπή της πίτας που διοργάνωσε ο ΓΑΣ, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο να μιλά για τα έργα που θα γίνουν στην πόλη και τον συγχαίρω για την διάθεση του και τα σχέδια που όπως είπε θα υλοποιηθούν.

Προτρέπω όμως όλους τους υπεύθυνους να βάλουν ως προτεραιότητα την αντικατάσταση του ακατάλληλου δαπέδου του σταδίου, με αυτό που αρμόζει στο μεγαλύτερο στάδιο της πόλης και αυτό που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του αθλητισμού αλλά και της υγείας των αθλητών και των αθλητριών που γυμνάζονται και αγωνίζονται εκεί.

ΤΩΡΑ… ΠΡΙΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ

ΜΕ ΤΙΜΗ

Γρηγόρης Γιοβανόπουλος

Δάσκαλος

Αντιπρόεδρος ΓΑΣ Αλεξάνδρεια