Κατηγορίες
ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας

Μήνυμα του προέδρου της ΔΕΥΑΑΑλ Θ. Μπασδεκόπουλου για την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό

basdekopoulos deyaal22η ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

Στα πλαίσια του ορισμού της 22ης Μαρτίου ως παγκόσμια ημέρα νερού, θα πρέπει να γνωστοποιηθούν οι κίνδυνοι που απειλούν το υπέρτατο αυτό αγαθό που χαρακτηρίζεται και ως  «λευκός χρυσός».

Σύμφωνα με παγκόσμιες στατιστικές έχει αποδειχθεί ότι σε ποσοστό 80% των υδάτινων αποθεμάτων καταναλώνεται σε χρήση στη γεωργία, σε ποσοστό 11% για χρήση στη βιομηχανία και μόλις το 9% καταναλώνεται ως πόσιμο και για τις λοιπές χρήσεις των νοικοκυριών.

Εν έτη 2016 περίπου το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή 900.000.000 άνθρωποι, δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Επίσης καθημερινά πεθαίνουν περίπου, 6.000 άνθρωποι κυρίως παιδιά από αιτίες που σχετίζεται με το νερό (λειψυδρία και ακαταλληλότητα).

Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή όλων, ως το σημαντικότερο φυσικό και περιβαλλοντικό αγαθό χρήζει προστασίας στο σύνολο του κύκλου του όπως υπόγεια νερά, ποτάμια, λίμνες, θάλασσες, ακτές, υγρότοποι κτλ.

Η ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας της οποίας οι υπηρεσίες είναι αλληλένδετες με τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, τη προστασία του περιβάλλοντος και με αφορμή τη σημερινή ημέρα ζητά να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το πολυτιμότερο φυσικό πόρο κάνοντας χρήση του δικαιώματος πρόσβασης στο νερό σε δημόσιους χώρους, επιχειρήσεις, σχολεία, νοικοκυριά, πάντα όμως με κατάλληλη χρήση του νερού της βρύσης σκεπτόμενοι και με  βασικό κριτήριο την ορθολογική χρήση του πόρου.

Αποφεύγουμε την σπατάλη του νερού, είναι επιτακτική ανάγκη και χρέος όλων μας!

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος ΔΕΥΑ ΑΛ

Μπασδεκόπουλος Θεόδωρος