Κατηγορίες
Βεσυρόπουλος Απόστολος βουλευτές

Ερώτηση για τις εφημερίδες της περιφέρειας κατέθεσαν βουλευτές της ΝΔ

efimeridesΒεσυρόπουλος: “Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επιχειρεί να στραγγαλίσει, οικονομικά, τις επαρχιακές εφημερίδες”

Με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, ο Βουλευτής Ημαθίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, μαζί με Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, εγκαλούν την κυβέρνηση για απόπειρα οικονομικού στραγγαλισμού του περιφερειακού τύπου και των επαρχιακών εφημερίδων.

Οι Βουλευτές επισημαίνουν, ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να συρρικνώσει τις κρατικές δημοσιεύσεις στον επαρχιακό τύπο και σταδιακά να τις καταργήσει, οδηγεί σε αδιέξοδο τις επαρχιακές εφημερίδες και εκατοντάδες ανθρώπους στην ανεργία.
Τονίζουν, ότι το δημοσιονομικό κόστος από τη δημοσίευση προκηρύξεων, διακηρύξεων και διαγωνισμών, είναι σχεδόν ανύπαρκτο ενώ τις περισσότερες φορές το επωμίζεται ο εργολάβος που αναδεικνύεται από το διαγωνισμό.

Σε δήλωση του ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρει:
«Με το άρθρο 152 στο Ν.4281 του 2014 καταφέραμε να διασφαλίσουμε τη δημοσίευση διακηρύξεων και διαγωνισμών στις επαρχιακές εφημερίδες. Τώρα έρχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και επιχειρεί να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και να οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο και κλείσιμο τις περιφερειακές εφημερίδες. Πλήττει τη διαφάνεια και δημιουργεί συνθήκες ελέγχου της ενημέρωσης στον περιφερειακό τύπο από μεγάλους επιχειρηματίες».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΘΕΜΑ: «Η επαπειλούμενη συρρίκνωση και κατάργηση των κρατικών δημοσιεύσεων στραγγαλίζει, οικονομικά, τον περιφερειακό τύπο και πλήττει τη διαφάνεια»
Κύριε Υπουργέ,
Η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τη δημοσίευση στον περιφερειακό τύπο των κρατικών προκηρύξεων διαγωνισμών, διακηρύξεων και διοικητικών πράξεων και αποφάσεων, έχει προκαλέσει κλίμα αναστάτωσης.
Επισημαίνω ότι με το άρθρο 152 του Ν.4281/2014, διασφαλίστηκε η διατήρηση των κρατικών δημοσιεύσεων στον περιφερειακό τύπο, όπως προβλεπόταν από το Ν.3548/2007.
Οφείλω, επίσης, να επισημάνω ότι οι σχετικές δημοσιεύσεις πέραν του ότι ενισχύουν τις εφημερίδες της περιφέρειας, συντείνουν στην εμπέδωση των αρχών της διαφάνειας και του δημόσιου ελέγχου.
Είναι, επίσης, σαφές ότι αν οι περιφερειακές εφημερίδες απολέσουν αυτό το έσοδο, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα λειτουργίας και θα υπάρξει απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας, ενώ η συρρίκνωση του περιφερειακού τύπου θα δημιουργήσει συνθήκες και προϋποθέσεις ελέγχου της ενημέρωσης.

Αξίζει να τονιστεί ότι οι κρατικές δημοσιεύσεις στις εφημερίδες της περιφέρειας είναι μια συνήθης πρακτική στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις ΗΠΑ, στοχεύει στην ενίσχυση και στην ανεξαρτησία του περιφερειακού τύπου αλλά και στη διαφάνεια.

Στη Γαλλία, το δημόσιο διέθεσε 400 εκατομμύρια ευρώ στον περιφερειακό τύπο μέσω κρατικών δημοσιεύσεων.

Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο η κυβέρνηση επιδιώκει τη συρρίκνωση από το 2017 και την ουσιαστική κατάργηση, από το 2019, των κρατικών δημοσιεύσεων στον επαρχιακό τύπο.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για τη διατήρηση των κρατικών δημοσιεύσεων στον περιφερειακό τύπο;

2. Για ποιο λόγο ο κύριος Υπουργός επιδιώκει την αλλαγή του νόμου, όταν ο ίδιος είχε δώσει διαβεβαιώσεις τον περασμένο Οκτώβριο στο Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Περιφερειακού Τύπου ότι δεν πρόκειται να καταργηθούν οι δημοσιεύσεις;

3. Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι η επαπειλούμενη συρρίκνωση ή κατάργηση των κρατικών δημοσιεύσεων στον περιφερειακό τύπο, θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλές εφημερίδες και στην απώλεια θέσεων εργασίας;