Κατηγορίες
Ελλάδα

Συνετρίβη ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού

elikoptnaftikoΕλικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού που είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς” (στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16) κατέπεσε τα ξημερώματα της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου στη βραχονησίδα Κίναρο (κοντά στη Λέρο) με αποτέλεσμα τον θάνατο των δυο εκ των τριών επιβαινόντων στρατιωτικών – μέχρι την ώρα αυτή αγνοείται ο τρίτος.

Στο ελικόπτερο επέβαιναν δύο πιλότοι και ένας χειριστής ραντάρ. Τα μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου, για τους οποίους έχουν ενημερωθεί οι οικείοι τους, είναι ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης (κυβερνήτης), ο υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς (συγκυβερνήτης) και ο ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου (Ναυτίλος).


Το ελικόπτερο αγνοείτο από τις 02:45 τα ξημερώματα, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ.
Στις 04:40 εντοπίστηκε από τις ομάδες έρευνας και διάσωσης θερμικό ίχνος του, πάνω στην Κίναρο, σε απόκρημνο σημείο.
Συντρίμμια του εντοπίστηκαν το πρωί της Πέμπτης, γύρω στις 07:00, πάνω στη βραχονησίδα. Νωρίτερα άλλο ελικόπτερο που συμμετείχε στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης είχε εντοπίσει από αέρος τα συντρίμμια του μοιραίου Agusta Bell.
Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από το πρωί (έχουν ακολουθήσει και άλλες ανακοινώσεις για το τραγικό αυτό συμβάν που χτύπησε τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας), δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από το ελικόπτερο πριν από την εξαφάνισή του από τα ραντάρ για τυχόν πρόβλημα. Δεν ακούστηκε τίποτε, ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. Διευκρίνισε ότι είναι συνεχής η παρακολούθηση των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού από τα πλοία, ανέφερε ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ φυσιολογικές (νοτιοδυτικός άνεμος 5-6 μποφόρ ύψος κύματος 1,5 μέτρα) και επισήμανε ότι τα ελικόπτερα αυτά έχουν εξαιρετικές δυνατότητες.