Κατηγορίες
διάφορα

Πέθανε ο Ουμπέρτο Έκο

ecoumbΤην τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Παρασκευής στο σπίτι του ο Ιταλός συγγραφέας, ακαδημαϊκός και στοχαστής Ουμπέρτο Έκο (Umberto Eco).

Ο Έκο ήταν 84 ετών και έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο κυρίως για τα βιβλία του ενώ στην Ιταλία πέραν της συγγραφικής του δραστηριότητας ήταν γνωστός επίσης και για τις κατά καιρούς παρεμβάσεις του στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας.

Γεννήθηκε το 1932 στην πόλη Αλεξάνδρεια (Alessandria) της περιφέρειας του Piemonte, στην Ιταλία. Έγινε ευρύτερα γνωστός στις αρχές της δεκαετίας του 1980, με το βιβλίο του «Το όνομα του ρόδου», ένα έργο του που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε best seller και μεταφράστηκε σε πάνω από 100 γλώσσες.

Μεταξύ των μεγαλύτερων και πιο γνωστών του έργων ήταν «Το εκκρεμές του Φουκώ» (1988) και το «Μπαουντολίνο» (2000), «Το νησί της προηγούμενης μέρας» (1994) ενώ πολλά από τα έργα του είχαν κυρίως χαρακτήρα γλωσσολογικό και φιλοσοφικό, παρέπεμπαν στο Μεσαίωνα ή ήταν ρομάντζα. Στα βήματα της ακαδημαϊκής του καριέρας θα καταγραφεί μεταξύ άλλων η ίδρυση του τμήματος Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του San Marino.