Κατηγορίες
ανακοινώσεις ΚΔΒΜ Αλεξάνδρειας

Στους δρόμους και οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης της χώρας

kdvmΑπό την Πανελλήνια Ένωση Στελεχών Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Π.Ε.Σ.Ε.Ε.) ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα:

Τελικά φαίνεται ότι η κυβέρνηση δε θέλει δωρεάν εκπαίδευση ενηλίκων στην Ελλάδα

Στους δρόμους κατεβαίνουν την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016 και οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης όλης της χώρας, σε μία μαζική κινητοποίηση διαμαρτυρίας για το κλείσιμο των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, στις 29/02/2016. Οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 8:00 το πρωί στο κτίριο του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, στην Αχαρνών 417 και Κοκκινάκη, στην Αθήνα, και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν προς το Υπουργείο Παιδείας, όπου θα επιδώσουν γραπτή διαμαρτυρία για την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης να κλείσει το Έργο στις 29/2/2016 και να απολύσει περίπου 450 διοικητικά στελέχη και χιλιάδες εκπαιδευτές, που απασχολούνται σήμερα στα Κ.Δ.Β.Μ. όλης της χώρας.

Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ένωση Στελεχών Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Π.Ε.Σ.Ε.Ε.), στα τέλη του προηγούμενου έτους είχε προειδοποιήσει τους πολίτες για τον κίνδυνο διακοπής των προγραμμάτων στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) με μια ανακοίνωση που είχε τίτλο «Θέλουμε ή όχι δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση ενηλίκων στη χώρα μας;». Τελικά αποδείχτηκε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν την θέλει.

Παρά τις περίπου 4500 υπογραφές στον ιστοχώρο change.οrg, τις επιστολές δεκάδων Δημάρχων, Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, τις σχετικές ερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή, τα δημοσιεύματα στον Τύπο και τις επιστολές- υπομνήματα- συναντήσεις της Π.Ε.Σ.Ε.Ε. προς το Υπουργείο Παιδείας, που ζητούσαν την παράταση λειτουργίας των Κ.Δ.Β.Μ. μέχρι και τον Ιούλιο του 2016 – όπως τα Κ.Δ.Β.Μ. στη Στερεά Ελλάδα και τα νησιά του νοτίου Αιγαίου, που έχουν ήδη εξασφαλίσει τη λειτουργία τους μέχρι τότε -, η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης αποφάσισε το Έργο των Κ.Δ.Β.Μ. να κλείσει στα τέλη του Φεβρουαρίου, με την υπόσχεση ότι θα επαναλειτουργήσει απ’ το Σεπτέμβριο του 2016 με νέο σχεδιασμό.

Η απόφαση αυτή της Γ.Γ.Δ.Β.Μ. έχει ως συνέπειες την απόλυση περίπου 450 διοικητικών στελεχών των Κ.Δ.Β.Μ., την ανεργία για χιλιάδες εκπαιδευτές που απασχολούνται σε αυτά, το πλήγμα σε τοπικές οικονομίες, λόγω της διακοπής των αναγκαίων προμηθειών για τα Κ.Δ.Β.Μ., και πάνω απ’ όλα τη στέρηση από δεκάδες χιλιάδες πολίτες, ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, της δυνατότητας να

επιμορφωθούν δωρεάν και να αυξήσουν έτσι τις δυνατότητες απασχόλησής τους, αποφεύγοντας τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Όσον αφορά στην υπόσχεση για επαναλειτουργία των Κ.Δ.Β.Μ. απ’ το Σεπτέμβριο του 2016, η Πανελλήνια Ένωση Στελεχών Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Π.Ε.Σ.Ε.Ε.) υποστηρίζει ότι η Γ.Γ.Δ.Β.Μ. δεν μπορεί να εγγυηθεί την τήρησή της, επομένως ο κίνδυνος ακόμη μεγαλύτερης διακοπής του Έργου είναι υπαρκτός. Επιπλέον, απ’ τα πρώτα στοιχεία του νέου σχεδιασμού που γνωστοποιήθηκαν, προκύπτει ότι καταργείται το 70% των θέσεων στελεχών που υπηρετούσαν μέχρι τώρα στα Κ.Δ.Β.Μ., με προφανείς αρνητικές συνέπειες για την ποσοτική και ποιοτική ανάπτυξη του Έργου.

Για τους παραπάνω λόγους η Π.Ε.Σ.Ε.Ε. κατεβάζει τον αγώνα της στους δρόμους και καλεί τους πολίτες να βρεθούν στο πλευρό της, σε μία προσπάθεια για την απρόσκοπτη συνέχιση της δωρεάν δημόσιας επιμόρφωσης στην Ελλάδα, και διεκδικεί δυναμικά η παράταση που δόθηκε στα Κ.Δ.Β.Μ. της Στερεάς Ελλάδας και των νησιών του νοτίου Αιγαίου, μέχρι και τον Ιούλιο του 2016, να δοθεί σε όλα τα Κ.Δ.Β.Μ. της χώρας.

Η Διοικούσα Επιτροπή της Π.Ε.Σ.Ε.Ε.