Κατηγορίες
διεθνή

Το Βατικανό αναγνώρισε το Παλαιστινιακό κράτος

paltsipras-2015Το Σάββατο που μας πέρασε (2/1/2016) το Βατικανό προχώρησε στην ντε φάκτο αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, ενεργοποιώντας συμφωνία που είχε υπογραφεί πριν από έξι μήνες μεταξύ του κράτους του Βατικανού και της Παλαιστίνης.

Πόσο σημαντικό είναι αυτό για τη χώρα μας αλλά και για την ορθόδοξη κοινότητα στους Αγίους Τόπους; Εξαιρετικά σημαντικό, αν δεν πάρουμε εγκαίρως είδηση τι μπορεί να παιχτεί στην περιοχή – αφού πέραν του διπλωματικού παιχνιδιού υπάρχει και το θρησκευτικό.


Η συμφωνία του 2015 εξασφαλίζει δικαιώματα της Καθολικής Εκκλησίας στα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει προστασία σε ιερά προσκυνήματα που διαχειρίζεται η Καθολική Εκκλησία και που θα βρίσκονται στα παλαιστινιακά εδάφη.

Οπότε αναπόφευκτα τίθεται το πρόβλημα σχετικά με τη στάση της Ελλάδας, που θα πρέπει να παρουσιαστεί άμεσα, λαμβάνοντας υπόψη το δύσκολο πάζλ που περιλαμβάνει τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ, τις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας αλλά και τα συμφέροντα της χώρας μας στη Μέση Ανατολή. Υπάρχει δε ως δεδομένο και η ομόφωνη απόφαση της Ελληνικής Βουλής για την αναγνώριση του παλαιστιανικού κράτους, αλλά και ότι έγινε κατά την επίσκεψη του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στην Αθήνα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Οφείλουμε λοιπόν να κάνουμε λεπτές και ουσιώδεις κινήσεις, ώστε να μην βρεθούμε απροετοίμαστοι και ξεκρέμαστοι τόσο σε καθαρά διπλωματικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο «θρησκευτικής διπλωματίας», αφού αναπόφευκτα κάποια ορθόδοξα προσκυνήματα (πολλά ή λίγα είναι άγνωστο) θα βρεθούν κάποια στιγμή εντός των ορίων της παλαιστινιακής επικράτειας, όταν αναγνωριστεί παλαιστινιακό κράτος.