Κατηγορίες
Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα

Στο Νησέλι οι αγρότες του Δήμου Αλεξάνδρειας από το μεσημέρι της Τρίτης 19/1

niseli agrotes 20160119 - 17Η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση αγροτών για το 2016 μόλις σήμερα ξεκίνησε και στην περιοχή μας, όπως σε όλη την Ελλάδα. Στην περιοχή μας οι αγρότες επέλεξαν να κάνουν και κάτι διαφορετικό σε σχέση με άλλες φορές, πηγαίνοντας προς τον κόμβο του Νησελίου, όπου από το μεσημέρι της Τρίτης βρίσκονται περισσότερα από 200 τρακτέρ: να διέλθουν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μέσα από την Αλεξάνδρεια, από το κέντρο της πόλης.

Δεν ξέρουμε τη σκοπιμότητα αυτής της ενέργειας, θεωρούμε πως αυτή έγινε για να υπενθυμίσουν οι αγρότες σε όλους μας ότι ο κλάδος τους βρίσκεται σε κινητοποίηση γιατί κινδυνεύει να εξαϋλωθεί μέσα σε 5 χρόνια από σήμερα, αν εφαρμοστούν – με τον τρόπο και το ρυθμό υλοποίησης που έχουν εξαγγελθεί – τα φορολογικά και ασφαλιστικά μνημονιακά μέτρα.

Ένα είναι σίγουρο και θα πρέπει όμως να το πάρουμε είδηση όλοι οι υπόλοιποι, αυτοί που δεν είμαστε αγρότες: η περιοχή μας δεν είναι η Σίλικον Βάλεϋ. Ούτε το Κολωνάκι είναι. Ούτε μια ατέλειωτη βιομηχανική περιοχή είμαστε (ας θυμηθούν οι παλαιότεροι τι γινόταν κάποτε στην βιομηχανική περιοχή του Πλατέος, τη μοναδική στην περιοχή, και τι αναμένεται να απομείνει σε κάνα εξάμηνο εκεί!). Είμαστε σε μια περιοχή που η οικονομία της βασίζεται στον πρωτογενή τομέα και οι υπόλοιποι τομείς, όπως ο δευτερογενής ή ο τριτογενής εξαρτώνται άμεσα από αυτόν.

Αν ο αγροτικός κόσμος εξαϋλωθεί θα εξαφανιστεί η οικονομία της περιοχής. Θα επηρεαστούν και θα συρρικνωθούν σίγουρα (ή ακόμη και θα εξαφανιστούν) όλοι, από τα καταστήματα αγροτικών εφοδίων και τους γεωπόνους μέχρι τα εμπορικά καταστήματα, οι γιατροί, οι δικηγόροι, τα μικρά παντοπωλεία στα χωριά μας και τα καφενεία. Δεν θα μείνει κανένας ανέγγιχτος!

niseli agrotes 20160119 - 22

Η δουλειά προς τα εκεί πάει. Στο τέλος θα απομείνουν καμιά 20-25 σε όλη την περιοχή που θα έχουν από 700-800 στρέμματα ο καθένας (και που πάλι θα ζορίζονται να τα φέρουν βόλτα!) συν όσες πολυεθνικές έρθουν και αγοράσουν μπιρ παρά τις εκτάσεις που θα εγκαταλείψουν οι μικροκτηματίες του σήμερα, οι φίλοι, οι συγγενείς, οι γνωστοί, οι άγνωστοι.

niseli agrotes 20160119 - 15
Σίγουρα οι αγρότες δεν είναι ο «περιούσιος λαός του Θεού» και θα πρέπει κάποια πράγματα να μπουν σε σειρά (εισφορές, φορολόγηση, αποζημιώσεις, ΕΛΓΑ κλπ) – άλλωστε η πλειοψηφία τους θέλει να γίνει το ξεκαθάρισμα.

Από αυτό όμως μέχρι την εξαΰλωση της συγκεκριμένης επαγγελματικής κατηγορίας συμπολιτών μας η απόσταση είναι μεγάλη και αν αυτή η απόσταση καλυφθεί, τότε ο αντίκτυπος θα είναι μεγάλος στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής μας και στην ίδια την κοινωνία της…