Κατηγορίες
εκδηλώσεις

«Μια Εβραιοπούλα στην αγκαλιά Ποντίων» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου Βέροιας

veroia20160130-2Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Μια Εβραιοπούλα στην αγκαλιά Ποντίων» το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 7:00 μ.μ. στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου Βέροιας.
Ομιλητές η Στερίνα Ταμπώχ, επιζήσασα στην Γερμανική Κατοχή με θέμα «Η θαλπωρή της ποντιακής οικογένειας από την Βέροια σε μια Εβραιοπούλα στην Γερμανική κατοχή» και ο συγγραφέας Μιχάλης Χαραλαμπίδης με θέμα «Ο Βησσαρίων και οι Εβραίοι,1460-1463».

Ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας κος Σαρημιχαηλιδης Παύλος καλωσόρισε τους καλεσμένους και τους παρευρισκομένους ως εκπρόσωπος των τριών συλλόγων Ευξείνου Λέσχης Βέροιας – Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας & ΕυξείνουΛέσχης Ποντίων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων, αναφέροντας πως εκδήλωση μας είναι στα πλαίσια της 27ης Ιανουαρίου ως Πανευρωπαϊκής ημέρας μνήμης των θυμάτων του ναζισμού και στην οικογένεια των Ποντίων από την Βέροια, και συγκεκριμένα από το χωριό Γεωργιανοί.


Στην φιλόξενη οικογένεια που πήρε ένα μικρό κοριτσάκι μια Εβραιοπούλα στην αγκαλιά της, παρ όλους τους κινδύνους με την κατάσταση που επικρατούσε της μέρες εκείνες. Μία οικογένεια που έδωσε στο κοριτσάκι αυτό την οικογενειακή ζεστασιά , την οικογενειακή θαλπωρή, το μεγάλωσε σαν να ήταν δικό τους παιδί. Την οικογένεια του Γιάννη και της Σοφίας Γρηγοριάδη.
Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Κος Κώστας Κλαιτζίδης, ο Δήμαρχος Βέροιας Κος Κώστας Βοργιατζιδης και ο πρόεδρος της κοινότητας Γεωργιανών κος Ηρακλής Σοφιανίδης.

veroia20160130-1
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι κος Τελιγιαννιδης, ο κος Σαρηγιαννιδης, η κα Καρατζούλα, ο πρόεδρος της Ισραηλινής κοινότητας Θες/νικης και Αντιπρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλινού Συμβουλίου ο κος Σολομών, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βέροιας, ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ κος Γ. Σοφιανίδης και πλήθος κόσμου.
Ευχαριστούμε τον κο Δήμου Νίκο από την περιφέρεια την κα Νανά Καραγιαννίδου από την ΚΑΠΑ Βέροιας τον κο Τελιγιαννιδη Θεόφιλο, τον Πρόεδρο της Ευξείνου ΛέσχηςΠοντίων Νάουσας κο Φώτη Φανιάδη, τον Πρόεδρο της Ευξεινου Λέσχης Ποντίων Αλεξάνδρειας κο Βαγγέλη Σεβεντεκίδη, τον Γραμματέα της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας κο Τουμπουλίδη Νίκο που εργάστηκαν για την άψογη οργάνωση της εκδήλωσης.
Μετά την εκδήλωση ακολούθησε τραπέζι προς τιμήν των καλεσμένων στο ξενοδοχείο «ΛΟΖΙΤΣΙ» του κου Λαζαρίδη Ανδρέα τον οποίο ευχαριστούμε για την άψογη φιλοξενία.