Κατηγορίες
Βεσυρόπουλος Απόστολος

Απ. Βεσυρόπουλος (Ημαθίας – ΝΔ): “Η πολιτική της Κυβέρνησης απέναντι στον αγροτικό κόσμο, είναι εχθρική και αντιαναπτυξιακή”‏

vesiropoulos_VOULIΜε ποιο σχέδιο και ποιες δράσεις, η Κυβέρνηση θα επιχειρήσει να μειώσει το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων ώστε, να γίνουν ανταγωνιστικότερα, μετά και την αύξηση από 1/10/2015 που επέβαλλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο, ζητούν να μάθουν Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ αυτών και ο Βουλευτής Ημαθίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Στην Ερώτηση τους, οι Βουλευτές επισημαίνουν, ότι σύμφωνα με το άρθρο 15, (παράγραφος 3) της οδηγίας 2003/96/ΕΚ, «τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν μηδενικό επίπεδο φορολογίας στα ενεργειακά προϊόντα και την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται στη γεωργία, τις καλλιέργειες οπωροκηπευτικών, τις ιχθυοκαλλιέργειες και τη δασοκομία». Έτσι, πολλά Ευρωπαϊκά Κράτη, εκμεταλλεύονται την παραπάνω οδηγία, παρέχοντας στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους τους φθηνή ενέργεια και ειδικότερα φθηνό αγροτικό πετρέλαιο.

Είναι πασιφανές, ότι η ελληνική κυβέρνηση, με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επέβαλλε στο πετρέλαιο, από 1/10/2015, από 66 ευρώ στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο και από 1/10/2016 στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο, πλήττει ξεκάθαρα την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, καθώς αυξάνεται υπέρμετρα το κόστος παραγωγής.

Σε δήλωση του ο κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε τα εξής:

«Η πολιτική της Κυβέρνησης απέναντι στον αγροτικό κόσμο, είναι εχθρική και αντιαναπτυξιακή. Το μόνο που έχει καταφέρει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είναι να επιβαρύνει υπέρμετρα το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και τους αγρότες. Απουσιάζουν οι πολιτικές και τα μέτρα στήριξης σε αυτούς που επενδύουν, παράγουν, εξάγουν και προσφέρουν στην Εθνική Οικονομία.

Η χώρα χρειάζεται μια νέα πολιτική για τον πρωτογενή τομέα με μεταρρυθμιστικό πρόσημο και στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Θέμα: Αύξηση του κόστους παραγωγής από την Κυβέρνηση – δράσεις για φτηνό αγροτικό πετρέλαιο

Κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με το άρθρο 15, (παράγραφος 3) της οδηγίας 2003/96/ΕΚ, «Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν μηδενικό επίπεδο φορολογίας στα ενεργειακά προϊόντα και την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται στη γεωργία, τις καλλιέργειες οπωροκηπευτικών, τις ιχθυοκαλλιέργειες και τη δασοκομία».

Πολλά Ευρωπαϊκά κράτη, ανταγωνιστικά στους πρωτοαναφερόμενους τομείς, εκμεταλλεύονται την παραπάνω οδηγία, παρέχοντας στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους τους φτηνή ενέργεια και ειδικότερα αγροτικό πετρέλαιο. Ως αποτέλεσμα οι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα μπορούν να αυξήσουν τα κέρδη τους, παρέχοντας ταυτόχρονα προϊόντα ιδιαίτερα ανταγωνιστικά σε τιμή σε σχέση με τα αντίστοιχα Ελληνικά.

Αντίθετα, αυτό που ισχύει για τους Έλληνες παραγωγούς, σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο που διαπραγματεύτηκε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, είναι η αύξηση από 1/10/2015 του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο από 66 € στα 200€ ανά χιλιόλιτρο ενώ από 1/10/2016 ο συγκεκριμένος ΕΦΚ θα εξομοιωθεί πλήρως με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης στα 330€ το χιλιόλιτρο. Οι τιμές αυτές είναι εξόφθαλμα υψηλές σε σχέση με τα ελάχιστα επίπεδα φορολογίας που προβλέπονται από την ΕΕ και σύμφωνα με την ίδια οδηγία (Παράρτημα Ι, Πίνακας Β’) ανέρχεται στα 21€ ανά χιλιόλιτρο. Άρα, επιβάλλεται στους Έλληνες παραγωγούς μια επιβάρυνση της τάξης των 309 € ανά χιλιόλιτρο. Δεδομένης λοιπόν της αύξησης της τιμής του αγροτικού πετρελαίου αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών, οι παραγωγοί μας υπεισέρχονται δεινή θέση.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάστε κύριοι Υπουργοί:

• Σε ποιες δράσεις προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση για την αντιστάθμιση των προαναφερόμενων επιβαρυντικών παραγόντων και ποιο το χρονοδιάγραμμα αυτών;

• Υπάρχει κάποιο σχέδιο από την πλευρά της Κυβέρνησης για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα;