Κατηγορίες
Καρασαρλίδου Φρόσω

Φ. Καρασαρλίδου (Ημαθίας – ΣΥΡΙΖΑ): κατέθεσε επιστολή του σωματείου εργαζομένων του κλάδου Διαλογή και Ψύξης Νάουσας

karasarlidouvouliΗ βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου κατέθεσε Αναφορά στη Βουλή την επιστολή του Σωματείου Διαλογής και Ψύξης Νάουσας, με την οποία ζητά να λυθούν τα προβλήματα με το Ταμείο Ανεργίας των εργαζομένων του κλάδου.

Στην επιστολή του το Σωματείο Διαλογής και Ψύξης Νάουσας, προς το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης την Διοίκηση ΟΑΕΔ καθώς και την Περιφερειακή Δ/νση ΟΑΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας επισημαίνει:

«Στις επιχειρήσεις διαλογής, τυποποίησης, ψύξης αγροτικών προϊόντων απασχολούνται πολλοί φτωχοί αγρότες – αγρότισσες εποχικοί με ασφάλιση ΙΚΑ για να συμπληρώσουν το πενιχρό εισόδημά τους.
Σ’ αυτούς ο ΟΑΕΔ καθυστερεί να εκδώσει αποφάσεις ένταξης στο Ταμείο Ανεργίας ενώ έχουν τις προϋποθέσεις γιατί έχουν εισόδημα από τα χωράφια τους πάνω από 1.467,35 ευρώ, περιμένοντας νέα απόφαση από το ΔΣ του ΟΑΕΔ. Η απαράδεκτη αυτή εξέλιξη στοχεύει στην παραπέρα μείωση των δαπανών για τους άνεργους πρέπει να λυθεί ΤΩΡΑ.
Σ’ αυτές επίσης τις επιχειρήσεις που η εργασία είναι εποχική, οι περισσότεροι εργαζόμενοι κυρίως γυναίκες δεν μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ένταξης στο Ταμείο Ανεργίας (125 ημερομίσθια αφαιρούμενων των 2 τελευταίων εργάσιμων μηνών). Πολλοί δεν μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις θεώρησης βιβλιαρίων υγείας, (τουλάχιστον 50 ημερομίσθια) ενώ η απλήρωτη – ανασφάλιστη εργασία και η εντατικοποίηση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Αρκετές επιχειρήσεις αξιοποιούν τον ν.3518/2006 και την εγκύκλιο του ΙΚΑ 42/26-5-08 που επιτρέπει στους βιομήχανους την πιο άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, προσλαμβάνουν εποχικό προσωπικό που είναι στον ΟΓΑ και όχι στο ΙΚΑ (ενώ πρόκειται για εξαρτημένη εργασία) και απαλλάσσονται από εργοδοτικές εισφορές.»

Το σωματείο διεκδικεί: Άμεσα με απόφαση ΔΣ του ΟΑΕΔ να δοθεί το Ταμείο Ανεργίας στους εργαζόμενους – φτωχούς αγρότες. Να καταργηθεί ο ν.3518/06 και η εγκύκλιος 42/26-5-08. Να ενταχθούν όλοι οι εποχικοί εργαζόμενοι στον ν.1836/89.
Να εντάσσονται στο Ταμείο Ανεργίας με 80 ημερομίσθια χωρίς να αφαιρούνται οι δύο τελευταίοι μήνες. Να θεωρηθούν τα βιβλιάρια υγείας. Να δοθεί έκτακτο επίδομα 1500 ευρώ σ’ όσους δεν έχουν προϋποθέσεις ένταξης στο Ταμείο Ανεργίας. Να παρθούν μέτρα προστασίας των ανέργων, να μην κοπεί ρεύμα – νερό – τηλέφωνο, να μην βγει στο σφυρί σπίτι άνεργου.