Κατηγορίες
βιβλία-ταινίες-παρουσιάσεις

Νάουσα: παρουσίαση βιβλίου στις 17 Ιανουαρίου

afisaaristot20150115Η Πολιτιστική Εταιρεία Νάουσας και Περιοχής “Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ” στα πλαίσια της ανακήρυξης του 2016 από την UNESCO ως “ΈΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ” την Κυριακή 17 Ιανουαριου 2016, Ώρα 11:00 π.μ. στο χώρο του Πολιτιστικού κέντρου “ΕΡΙΑ” παρουσιάζει το νέο βιβλίο του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΑΪΚΟΥ “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ”.
Σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση, για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: κ. Κων/νος Στάικος, συγγραφέας, εκδότης, κ.Βασίλειος Μπετσάκος, Δρ. Φιλοσοφίας ΑΠΘ, συγγραφέας κ.Γιάννης Τζανής, Δρ Φιλοσοφιας ΑΠΘ συγγραφέας, ποιητής.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Ημαθίας και τον Δήμο Ηρωικής Πόλης Νάουσας.

Βιογραφικό κ. Κωνσταντίνου Στάικου

Ο κ.Κων/νος Στάικος, σπούδασε αρχιτεκτονική και παράλληλα έκανε σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Παρίσι, στην École Nationale Superieur des arts Decoratifs.
Ανέλαβε τον σχεδιασμό και την επίβλεψη των εργασιών για την αποκατάσταση και τη νέα αρχιτεκτονική μελέτη της ιστορικής Βιβλιοθήκης και του Μουσείου της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο , για την αποκατάσταση, την ανάπλαση, διαμόρφωση και εξοπλισμό μνημειακών χώρων, όπως το Δημαρχείο Αθηνών, το Εντευκτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών «Κωστής Παλαμάς», την Αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Βουλής των Ελλήνων, την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Κέντρο Διαλόγου των Εκκλησιών στον Παλατίνο Λόφο της Ρώμης, κ.α.
Από 1973, παράλληλα ασχολείται με την ιστορία του Ελληνικού Bιβλίου, από τον 15ο αιώνα ως τον 19ο, δηλαδή από την Αναγέννηση ως τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό και με την ιστορία της αρχιτεκτονικής εξέλιξης και του θεσμού της βιβλιοθήκης από την Αρχαιότητα έως την Αναγέννηση. Από το 2000 διάσημοι εκδοτικοί οίκοι της Ευρώπης (Hes & De Graaf Publishers, Brill) και της Αμερικής του ανέθεσαν την συγγραφή της Iστορίας της Bιβλιοθήκης στο Δυτικό Πολιτισμό, σε πέντε τόμους: Ο Ελληνικός Κόσμος, η Ρωμαϊκή Εποχή, το Βυζάντιο, ο Δυτικός Μεσαίωνας και η Αναγέννηση.

Στο πλαίσιο μελέτης και έρευνας γύρω από τις ιδιωτικές βιβλιοθήκες και βιβλιοθήκες φιλοσοφικών σχολών της Αθήνας, συνέγραψε το βιβλίο: Η Βιβλιοθήκη του Πλάτωνα και της Ακαδημίας και το: Διαχρονικά Τεκμήρια της Πλατωνικής παράδοσης και πρόσφατα την νέα έκδοση του: Αριστοτέλους Βιβλιοθήκη

Η προσωπική του βιβλιοθήκη με θέμα την εκδοτική και τυπογραφική δραστηριότητα των Ελλήνων, από τα μέσα του 15ου αιώνα ως τις αρχές του 19ου, έγινε δωρεά από τον ίδιο στο Ίδρυμα Ωνάση, Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης στην Αθήνα. Πρόκειται για ελληνικά βιβλία, 1.500 τίτλοι σε 2.000 τόμους, που εκδόθηκαν από το ελληνικό στοιχείο σε πόλεις όπου είχαν δημιουργηθεί ελληνικές κοινότητες: Βενετία, Βιέννη, Λειψία, Φλωρεντία, Ρώμη, Παρίσι, Βούδα, Πέστη, Μόσχα.