Κατηγορίες
αγροτικά Βεσυρόπουλος Απόστολος

Απ. Βεσυρόπουλος: “Να ξεκαθαρίσει το ΥπΑΑΤ το θέμα των πληρωμών της εξισωτικής αποζημίωσης”‏

vesiropoulos_VOULIΕρώτηση για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην προκαταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2015 στους κτηνοτρόφους, κατέθεσαν 27 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ αυτών και ο Βουλευτής Ημαθίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση τους, οι Βουλευτές, ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό, να δεσμευτεί για το πότε θα εκκαθαριστεί η εξισωτική αποζημίωση του 2015, για το σύνολο των δικαιούχων παραγωγών, η οποία έχει καταβληθεί τμηματικά και σημαντικά μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και να απαντήσει για ποιον λόγο δεν έχουν πληρωθεί ακόμα στο σύνολο των παραγωγών, οι εξισωτικές αποζημιώσεις των ετών 2014 και 2013 και πότε αυτό προβλέπεται να γίνει.

Ακόμη στην ερώτηση τους επισημαίνουν, ότι εκτός από την καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων, ανέκυψαν ζητήματα σχετικά με την κατανομή των βοσκοτόπων κάτι που μεταφράζεται σε μειωμένα χρηματικά ποσά για τους παραγωγούς. Ταυτόχρονα αποκλείστηκαν, σε αυτή τη φάση πληρωμών, κτηνοτρόφοι με ειδικά δικαιώματα και κτηνοτρόφοι που τα κοπάδια τους εμφάνισαν οζώδη δερματίτιδα, καθώς και όσοι δραστηριοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου.

Σε δήλωση του ο Βουλευτής Ημαθίας, ανέφερε:

«Για μια ακόμη μια φορά οι δικαιούχοι της εξισωτικής αποζημίωσης, έρχονται αντιμέτωποι με την ασυνέπεια λόγων και έργων του Υπουργείου Αγροτικής, Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ενώ η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης ξεκίνησε με καθυστέρηση, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι και με νέα προβλήματα. Πολλοί είναι οι παραγωγοί που είδαν στους λογαριασμούς τους μειωμένα χρηματικά ποσά ενώ κάποιοι άλλοι έχουν αποκλειστεί σε αυτή τη φάση πληρωμών. Επίσης έχει παρατηρηθεί, παραγωγοί με λίγες ζωικές μονάδες να έχουν πάρει μεγαλύτερο ποσό εξισωτικής αποζημίωσης σε σχέση με κάποιους, οι οποίοι είχαν πολύ περισσότερες ζωικές μονάδες ενώ δεν έχουν εξοφληθεί πλήρως οι εξισωτικές αποζημιώσεις των ετών 2014 αλλά και 2013. Η άμεση επίλυση των παραπάνω ζητημάτων είναι επιβεβλημένη, καθώς τα χρήματα των ενισχύσεων είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητα των παραγωγών. Επιτέλους, το

Υπουργείο ας πράξει το αυτονόητο: να στηρίξει με υπευθυνότητα αυτούς που επενδύουν και παράγουν».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΘΕΜΑ: «Καθυστέρηση πληρωμής προκαταβολής εξισωτικής αποζημίωσης στους Έλληνες παραγωγούς»

Κύριε Υπουργέ,

Με δύο κατά σειρά ανακοινώσεις σας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στις 30 και στις 31 Δεκεμβρίου 2015, ανακοίνωνε την έναρξη της ήδη καθυστερημένης πληρωμής της προκαταβολής του 75% της Εξισωτικής Αποζημίωσης του 2015 στους δικαιούχους παραγωγούς.

Παρ’ όλα αυτά, οι λογαριασμοί των αγροτών άρχισαν να πιστώνονται μόλις από τις 5 Ιανουαρίου 2016 και έπειτα, με την κατανομή μάλιστα των βοσκοτόπων και άρα των ενισχύσεων να γίνεται με τρόπο, που απέδωσε τελικά σημαντικά μειωμένα χρηματικά ποσά στους παραγωγούς, λόγω του ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναγνώρισε µειωµένες εκτάσεις βοσκότοπων, σε σχέση µε αυτές, που δήλωσαν οι παραγωγοί, επιβάλλοντας μάλιστα και ποινές.

Την ίδια στιγμή, πολλοί παραγωγοί με λίγες ζωικές μονάδες πήραν μεγαλύτερο ποσό εξισωτικής αποζημίωσης σε σχέση με κάποιους, οι οποίοι είχαν πολύ περισσότερες ζωικές μονάδες, ακόμα και τις διπλάσιες, ενώ πολλές είναι οι διαμαρτυρίες παραγωγών ότι αποκλείστηκαν από την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες ανακάλυψαν ξαφνικά εξωγεωργικά εισοδήματα.

Σε άλλες περιπτώσεις, δεν δόθηκε εξισωτική αποζημίωση τόσο σε αυτούς, που έχουν ειδικά δικαιώματα όσο και σε αυτούς οι οποίοι ήταν στον επιτόπιο έλεγχο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ενώ την προκαταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης δεν έλαβαν ούτε όσοι παραγωγοί δραστηριοποιούνται σε νησιά του Αιγαίου, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ομοίως, πενιχρά ποσά έλαβαν και οι εκατοντάδες κτηνοτρόφοι του Έβρου και της Μακεδονίας των οποίων το ζωικό τους κεφάλαιο επλήγη λόγω της οζώδους δερματίτιδας.

Επιπροσθέτως και ενώ το Υπουργείο μιλούσε στις ανακοινώσεις του για δήθεν νοικοκύρεμα, δεν στάθηκε ικανό να πληρώσει στο σύνολο των παραγωγών ούτε καν την εξισωτική αποζημίωση των ετών 2014 ακόμα και του 2013, παρά το γεγονός ότι σε σχετικό δελτίο τύπου που εκδώσατε, δηλώνατε στις 17/12/2015 είχατε ανακοινώσει ότι «έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας (δηλαδή από τις 21 Δεκεμβρίου 2015) οι αγρότες θα πληρωθούν και οφειλές παλαιότερων ετών της εξισωτικής αποζημίωσης ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ».

Τελικά, αντί για 120 εκ. ευρώ πληρώσατε στις 31 Δεκεμβρίου 2015 – δέκα μέρες μετά – 100 εκ. ευρώ σε 58.000 αγρότες και μάλιστα όχι μέσω κοινοτικών κονδυλίων αλλά από χρήματα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αφήνοντας έτσι άλλα προγράμματα απλήρωτα, που κανονικά θα έπρεπε να πληρωθούν από το ΠΔΕ όπως για παράδειγμα προγράμματα των δήμων από το Leader, που εγκρίθηκαν από το 2014.

Ως εκ τούτου και επειδή:

Οι δικαιούχοι παραγωγοί της εξισωτικής αποζημίωσης με απογοήτευση διαπιστώνουν για μία ακόμη φορά την ασυνέπεια λόγων και έργων του αρμόδιου Υπουργείου όσον αφορά στην πληρωμή της προκαταβολής των χρημάτων, που τους αναλογούν

Τα χρήματα της εξισωτικής αποζημίωσης είναι απολύτως αναγκαία για την επιβίωση των εκμεταλλεύσεων των Ελλήνων παραγωγών σε μία έτσι και αλλιώς εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Πότε θα εκκαθαριστεί η εξισωτική αποζημίωση του 2015 για το σύνολο των δικαιούχων παραγωγών;

Τι ποσά αναμένεται να πληρωθούν;

Γιατί αρκετά ποσά ήταν σημαντικά μειωμένα σε σχέση με αυτά, που περίμεναν οι παραγωγοί και με ποιον τρόπο θα αρθούν αυτές οι αδικίες;

Γιατί δεν έχουν πληρωθεί ακόμα στο σύνολο των παραγωγών οι εξισωτικές αποζημιώσεις των ετών 2014 αλλά και 2013 και πότε προβλέπεται αυτό να γίνει;