Κατηγορίες
επικαιρότητα

Ολοκληρώνεται η τριήμερη επίσκεψη του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου στις Βρυξέλλες

avramopoulos theoxaropoulosΣυναντήσεις με Δημήτρη Αβραμόπουλο και Gianni Pittella • Συμμετοχή σε debate με Mario Monti και άλλους αξιωματούχους

Ολοκληρώνεται η τριήμερη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάση Θεοχαρόπουλου στις Βρυξέλλες, όπου είχε σειρά συναντήσεων, με κύρια θέματα το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα και την οικονομία.

Συνάντηση με Δημήτρη Αβραμόπουλο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο και είχαν διεξοδική συζήτηση για τις εξελίξεις στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα αλλά και για θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Μετά την συνάντηση τους δήλωσαν:

Δημήτρης Αβραμόπουλος: «Με ιδιαίτερη χαρά συναντήθηκα σήμερα με το Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, τον κ. Θεοχαρόπουλο. Είχαμε μια εγκάρδια και φιλική συζήτηση για θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος και βέβαια με ιδιαίτερη έμφαση στα μεγάλα ζητήματα του προσφυγικού και της ασφάλειας, που άπτονται και του δικού μου χαρτοφυλακίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διαπίστωσα μια βαθιά γνώση του αντικειμένου και, το κυριότερο, μια ιδιαίτερα υπεύθυνη στάση απέναντι σ’ ένα ζήτημα, το οποίο δοκιμάζει σήμερα την Ευρώπη, τους θεσμούς της, την ικανότητά μας να το διαχειριστούμε. Και που βέβαια ένα μεγάλο μέρος ευθύνης δίνεται στην Ελλάδα, ως χώρα πρώτης εισόδου και υποδοχής, όπου τον τελευταίο καιρό –πρέπει να πω- έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη σωστή κατεύθυνση και ελπίζουμε σε συνεργασία με τις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας να κυριαρχούν στην Ευρώπη. Το όλο θέμα θα αντιμετωπιστεί συνολικά. Δεν είναι ελληνικό το ζήτημα. Δεν είναι ιταλικό. Είναι ευρωπαϊκό. Και προτείνονται, και πρέπει να προτείνονται μονάχα ευρωπαϊκές λύσεις.»

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Με μεγάλη χαρά σήμερα συναντήθηκα με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Αβραμόπουλο. Είναι πραγματικά ένα φλέγον θέμα, το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, σε όλη την Ευρώπη και είναι ιδιαίτερα θετικό στοιχείο το ότι βρίσκεται σ’ αυτή τη θέση ο κ. Αβραμόπουλος. Τόσο για το ότι είναι

Έλληνας όσο και για το ότι έχει γνώση των θεμάτων για να προωθηθούν λύσεις στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, το οποίο έχει τρεις πτυχές, την διεθνή, την ευρωπαϊκή και την εθνική διάσταση, για εμάς, στην χώρα μας. Σε επίπεδο διεθνών οργανισμών θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες άμεσα με στόχο την ειρήνευση στις περιοχές προέλευσης των προσφύγων. Σε επίπεδο ευρωπαϊκό πρέπει να γίνονται τα απαραίτητα βήματα και γίνονται, όπως μου εξήγησε ο κ. Αβραμόπουλος στην συνάντηση την οποία είχαμε, έτσι ώστε να έχουμε για παράδειγμα περισσότερη Σένγκεν και όχι λιγότερη Σένγκεν. Και αυτό είναι κοινός μας στόχος, για τον οποίο συζητήσαμε στην συνάντησή μας. Και σε επίπεδο εθνικό είναι ένα ζήτημα κρίσιμο. Δεν μπορεί η χώρα μας μόνη της να αντιμετωπίσει όλο αυτό το φαινόμενο. Πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει λάβει και βεβαίως χρειάζεται εθνική συνεννόηση σε αυτό το θέμα. Πρέπει να δείξουμε ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε εθνικά σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα για την χώρα μας. Και πάλι θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Αβραμόπουλο για την συζήτηση την οποία είχαμε για τα επίκαιρα θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος.»

Συμμετοχή σε debate με Gianni Pittella, Mario Monti και και Ivailo Kalfin

Πριν τη συνάντηση με τον Έλληνα Ευρωπαίο Επίτροπο, ο κ. Θεοχαρόπουλος συμμετείχε στο debate με θέμα την «μεταρρύθμιση των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», το οποίο άνοιξε ο Gianni Pittella, Πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, με ομιλητές μεταξύ άλλων τους Mario Monti, πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος και Ivailo Kalfin, Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής.

Ο M. Monti τόνισε ότι ο προϋπολογισμός της Ε.Ε είναι το κλειδί, ο G. Pittella επισήμανε ότι το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό ιδίως σε μία περίοδο που η κρίση σε διάφορα επίπεδα, όπως η ελληνική οικονομική κρίση απαιτούν μία ολοκληρωμένη αντιμετώπιση σε επίπεδο Ε.Ε και ο Ι.Kalfin ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι σταθερός. O Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι βιώσιμος και αυτόνομος και να αντικατοπτρίζει τις πολιτικές προτεραιότητες της Ε.Ε.

Συνάντηση και δηλώσεις με Gianni Pittella και Knut Fleckenstein

Τις προηγούμενες ημέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον Gianni Pittella, Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και συζήτησαν για τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και τις προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή

Ένωση. Συμφώνησαν στο ότι για να αντιμετωπιστεί η κρίση απαιτείται αναπτυξιακή πολιτική που θα οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας και όχι συνεχή μέτρα λιτότητας. Συζήτησαν επίσης για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα όπως διαμορφώνεται μετά τις πρόσφατες εκλογές. Κοινή πεποίθησή τους είναι ο ιδιαίτερα σημαντικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι προοδευτικές δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού για την υπέρβαση της κρίσης.

Μετά την συνάντησή τους οι κ.κ. Pittella και Θεοχαρόπουλος δήλωσαν:

Gianni Pittella: «Είμαι πολύ χαρούμενος για τη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ. Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Μοιραστήκαμε ιδέες και την ισχυρή δέσμευση να βοηθήσουμε την Ελλάδα και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπερβεί την κρίση, να ενισχυθεί η ανάπτυξη, να μειωθεί ανεργία και για να δώσουμε στους νέους προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον».

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για την πολύ ειλικρινή συζήτηση που είχαμε, με στόχο η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τις προκλήσεις της εποχής. Ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού και η ευρωπαϊκή οικογένεια των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών είναι το κοινό μας σπίτι. Θα αγωνιστούμε από κοινού για την προώθηση προοδευτικών πολιτικών ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας. Οι νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές πολιτικές δογματικής λιτότητας δεν μας εκφράζουν».

Επίσης, ο κ. Θεοχαρόπουλος συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Knut Fleckenstein, με τον οποίο συζήτησαν θέματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας. Ιδιαίτερο αντικείμενο της συζήτησης ήταν το προσφυγικό και η ανάγκη μίας ολοκληρωμένης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής καθώς το ζήτημα αυτό απειλεί τα ίδια τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος συμφώνησε με τους κ.κ. Pittella και Fleckenstein ότι θα βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία, με στόχο την προώθηση λύσεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και η Ευρωπαϊκή Ένωση.