Κατηγορίες
παιδεία

Και νέες αλλαγές στην Παιδεία…!!!

8raniaΈνα ακόμη δείγμα της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζονται τα πάντα στη χώρα (πλην της… εισπραξιμότητας από τη μαρίδα, την οποία επιδιώκουν με θέρμη και συνέπεια όλοι τους, και όχι από τους μεγαλοκαρχαρίες) είναι οι ανακοινώσεις για αλλαγές στην εκπαίδευση. Ανακοινώσεις που δείχνουν ότι ίσως να έχουν ήδη αποφασιστεί γίνουν πράγματα στο πόδι (παρά τα όσα λέγονται για διάλογο) και ενώ στις σοβαρές χώρες τέτοια πράγματα παίρνουν δεκαετίες για να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν.

Δυστυχώς η εκπαίδευση έχει αποδειχθεί τις τελευταίες δεκαετίες πεδίον δόξης λαμπρό για τους εκάστοτε υπουργούς. Ο καθένας θέλει να αφήσει τη… σφραγίδα του και βρίσκει τον τρόπο να το κάνει.


Μιλώντας κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ανακοίνωσε μεταξύ άλλων 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση με επέκταση στην προσχολική ηλικία καθώς και χιλιάδες νέους διορισμούς.

Ανακοινώθηκαν σκέψεις – προθέσεις για: καθιέρωση 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, την αναμόρφωση της ειδικής αγωγής, μέσω του συστήματος της συνεκπαίδευσης, την καθιέρωση του ολοήμερου δημοτικού σχολείου παντού, την αλλαγή της δομής του λυκείου και της συνακόλουθης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, τις αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα και στο περιεχόμενο σπουδών του γενικού και του επαγγελματικού λυκείου, ένα νέο στρατηγικό σχεδιασμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της κατάρτισης, τον τολμηρό ανασχεδιασμό πανεπιστημίων, σχολών και τμημάτων, τη δημοκρατική ρύθμιση των μεταπτυχιακών σπουδών και άλλα ζητήματα.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συγκληθούν επιτροπές και ομάδες εργασίας, ενώ ήδη λειτουργεί η πλατφόρμα του εθνικού διαλόγου (http://dialogos.minedu.gov.gr)