Κατηγορίες
Βεσυρόπουλος Απόστολος

Α. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: “Αντιαναπτυξιακός και κοινωνικά άδικος ο προυπολογισμός των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ”‏

vesiropoulos_VOULIΈντονα επικριτικός κατά την ομιλία του στη Βουλή, για τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ήταν ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, καθώς όπως ανέφερε, με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για πρώτη χρονιά υπάρχει διάχυτη, μια ζοφερή εικόνα για τη Χώρα και τους πολίτες, την οποία θα πλήξει περαιτέρω ο κοινωνικά άδικος, αντιαναπτυξιακός και φορομπηχτικός προϋπολογισμός που φέρνει η κυβέρνηση.

«Πέρυσι τέτοια εποχή, η Χώρα είχε ολοκληρώσει μια μεγάλη προσπάθεια, στη διαδρομή αυτής της προσπάθειας έγιναν και λάθη αν θέλετε. Η προσπάθεια αυτή όμως είχε αποτελέσματα, απέδιδε. Και η Χώρα χρειαζόταν να κάνει τα τελευταία βήματα, να κλείσει την αξιολόγηση και να ενταχθεί στην προληπτική γραμμή στήριξης.

Μπορείτε να συγκρίνετε την Ελλάδα του Νοεμβρίου του 2014, με την Ελλάδα του Νοεμβρίου του 2015. Με όλα όσα συνέβησαν τους τελευταίους 10 μήνες, με το πιο σκληρό μνημόνιο που φέρατε , με τα capital controls, τον αφελληνισμό των τραπεζών και με όλα όσα έρχονται τους επόμενους μήνες;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής Ημαθίας.

Ο κ. Βεσυρόπουλος, αναφερόμενος στα όσα δυσμενή συμβαίνουν στη Χώρα και τους πολίτες τους τελευταίους μήνες, με τη δήθεν διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Το χρέος, που είχε αρχίσει να απομειώνεται, με το νέο μνημόνιο που φέρατε φτάνει πλέον στο 200% του ΑΕΠ. Τις οφειλές του Δημοσίου εμείς το 2012 τις παραλάβαμε στα 9,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέσα σε 2 σχεδόν χρόνια, το Δεκέμβριο του 2014 τις είχαμε μειώσει στα 3,8 δις ευρώ. Είχαμε εξοφλήσει δηλαδή οφειλές ύψους 6 δις, ήταν χρήματα που έλειπαν από την αγορά. Μέσα σε 10 μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι οφειλές του δημοσίου έχουν ξεπεράσει τα 6 δις. Έχετε κάποια λογικοφανή εξήγηση για αυτό;»

Επίσης, ο Βουλευτής Ημαθίας, έκανε εκτενή αναφορά για το «φιάσκο» της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, όπου το Ελληνικό Δημόσιο έχασε πάνω από 40 δις ευρώ, με την αξία των μετοχών του Δημοσίου να ανέρχονται σήμερα σε 500 εκατομμύρια ευρώ, όταν ένα χρόνο πριν άγγιζαν τα 25 δις ευρώ, επισημαίνοντας τη ζημία που υπέστησαν οι μικρομέτοχοι αλλά και τον αποκλεισμό τους από την ανακεφαλαιοποίηση, καθώς συμμετείχαν μόνο ξένοι επενδυτές. Ακόμη, ο κ. Βεσυρόπουλος, υποστήριξε ότι η επιβολή των capital controls ήταν αποκλειστική

απόφαση της Κυβέρνησης και αυτό συνέβη γιατί υπήρξε αιμορραγία των καταθέσεων από την προεκλογική περίοδο του Ιανουαρίου αλλά κυρίως από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία οδήγησε τις τράπεζες στα όρια της κατάρρευσης.

Κατά την ομιλία του ο κ. Βεσυρόπουλος, επέκρινε την κυβέρνηση για την επιλογή της να επιβαρύνει φορολογικά τους πολίτες με άμεσους και κυρίους έμμεσους φόρους, τη στιγμή που στον προϋπολογισμό δεν υπάρχουν προβλέψεις για έσοδα από την φοροδιαφυγή, την πάταξη του λαθρεμπορίου και για την επέκταση της χρήσης πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικών πληρωμών. Ειδική αναφορά έκανε στους αγρότες, και στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ που επιβάλλει η Κυβέρνηση τονίζοντας ότι, «στοχοποιείται τους αγρότες, πέρα από την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών στον ΟΓΑ από την οποία περιμένετε να εισπράξετε 102 εκατομμύρια ευρώ, τους εξαπατήσατε φορολογώντας τις αγροτικές ενισχύσεις ενώ ετοιμάζετε φοροεπιδρομή για εισοδήματα που δεν υπάρχουν. Οδηγείται σε αδιέξοδο και συρρίκνωση τον πρωτογενή τομέα, τον μικρομεσαίο αγρότη και παραγωγό» επισήμανε ο κ. Βεσυρόπουλος.