Κατηγορίες
επικαιρότητα Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Αντίθετο στη δημιουργία hot spot στην Π.Ε. Κιλκίς το Περιφ. Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας

prosfygΑπόφαση, με την οποία η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διακηρύσσει ότι δεν αποδέχεται τη δημιουργία hot spot και καταυλισμών στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, έλαβε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, που συνεδρίασε στο Πολύκαστρο του Δήμου Παιονίας Κιλκίς.

Με την ίδια απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο καλεί το Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει σε άμεση νομοθετική παρέμβαση για να ξεκαθαριστούν ποιες δράσεις μπορούν να υλοποιηθούν από τις Περιφέρειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα και ζητεί άμεση διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες για το σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δια των αρμοδίων οργάνων της είναι στη διάθεση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για να παράσχει συμβουλές και να επικουρήσει στις προσπάθειες αντιμετώπισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος.

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Π.Κ.Μ διατρανώνει την βούληση του να επιτελέσει και το υπηρεσιακό του καθήκον με την συνέργια της μέχρι τώρα κωφεύουσας Πολιτείας ενώ επιτελεί στο ακέραιο από καιρού το ανθρωπιστικό του έργο», τονίζεται στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Τα τρία σημεία της απόφασης αναλυτικά είναι:

1.Δεν αποδεχόμαστε τη δημιουργία hot spot και καταυλισμών στην ΠΕ Κιλκίς διότι η ταυτοποίηση και η διαλογή μεταξύ προσφύγων και μεταναστών πρέπει να ξεκινάει από την πύλη εισόδου και να ολοκληρώνεται στο σημείο αποβίβασης και μάλιστα στο κεντρικό σημείο του λιμένος Πειραιά προκειμένου να αποφεύγεται η άσκοπη μετάβαση των μη εχόντων τα δικαιώματα των προσφύγων.

2.Επιθυμούμε την άμεση νομοθετική παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να ξεκαθαριστεί το νομικό πλαίσιο για το είδος των δαπανών που μπορούμε να κάνουμε ως Περιφέρεια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, οι οποίες θα μπορούν να εγκριθούν και να εκκαθαριστούν από τις κατά τόπους ΥΔΕ.

3.Θέλουμε να υπάρξει άμεση διαβούλευση του σχεδίου που θα καταρτιστεί από το αρμόδιο υπουργείο και με τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση στην υλοποίηση του για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Στην εισήγησή του ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης Χάρης Αηδονόπουλος επισήμανε όλες τις ενέργειες και την προσπάθεια που επί 14 μήνες καταβάλλει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου αρχικώς να μη διογκωθεί και στη συνέχεια να περιοριστεί το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, ειδικά στην περιοχή της Ειδομένης, επισημαίνοντας παράλληλα τις ευθύνες της κεντρικής διοίκησης για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στην περιοχή.

Όπως είπε ο κ. Αηδονόπουλος, η ΠΚΜ άρχισε τις προσπάθειες από τον Οκτώβριο του 2014. «Η κατάσταση μέχρι και το Μάρτιο του 2015 ήταν απολύτως ελεγχόμενη, ενώ από τον Απρίλιο άρχισε να διογκώνεται σε βαθμό που προξενούσε ανησυχία τόσο στους κατοίκους της περιοχής όσο και στους διερχόμενους προς την ΠΓΔΜ. Τονίζω την παντελή απουσία οδηγιών από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής καθώς και οποιασδήποτε άλλης κρατικής δομής, ενώ η παροχή στοιχειώδους υποστήριξης στους διερχόμενους παρείχετο από εθελοντές», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Αηδονόπουλο «εισηγηθήκαμε τη δημιουργία σταθμών ανάσχεσης-ανάπαυσης κατά μήκος αυτής της οδού για δύο λόγους: την παροχή φαγητού, ιματισμού και συνθηκών προσωπικής υγιεινής καθοδόν προς την Ειδομένη και τον περιορισμό και διαχωρισμό των δυναμένων να διέλθουν προς την ΠΓΔΜ για να αποφευχθεί κάθε συνάθροιση που οδηγεί σε συμφόρηση στο σημείο».

Τα μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν στην περιοχή, όπως τόνισε ο κ. Αηδονόπουλος, είναι: απολύμανση του χώρου και οριοθέτησή του με αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και η διαλογή στην πύλη εισόδου όσων υπάγονται στις διεθνείς συνθήκες προσφύγων.

«Τονίζουμε την αντίθεσή μας στη δημιουργία hot spots σε σημεία πλησίον των συνόρων διότι ήδη εκεί η διαλογή είναι αναποτελεσματική. Επίσης στις εικαζόμενες προθέσεις του Υπουργείου για δημιουργία καταυλισμών σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας απαντούμε τονίζοντας την αναγκαιότητα σύνδεσης με δίκτυα κοινής ωφέλειας και κύρια με αγωγούς λυμάτων ή βιολογικούς διότι ενδεχόμενη απόρριψη σε αγωγούς ομβρίων ή σε βόθρους θα επιφέρει άμεσα βλαπτικές συνέπειες στην υγεία των μόνιμων κατοίκων όσο και των διερχόμενων προσφύγων ενώ σε σύντομο διάστημα ο υδροφόρος ορίζοντας λόγω της μαζικής απόρριψης ανθρωπίνων απόβλητων θα επιμολυνθεί. Σε κάθε περίπτωση η αστυνόμευση και η ευταξία σε όποιο σημείο της χώρας υπάρχει χώρος μαζικής συγκέντρωσης προσφύγων για ολιγόωρη παραμονή πρέπει να τηρείται. Αυτονόητο είναι ότι κάθε πρόσθετη άποψη που λειτουργεί στη βελτίωση της επίλυσης του προβλήματος είναι ευπρόσδεκτη και θα ενσωματωθεί με επικαιροποίηση της απόφασής μας. Το ανθρωπιστικό μας καθήκον το επιτελούμε στο ακέραιο χωρίς να το διατυμπανίζουμε, το υπηρεσιακό μας όμως αδυνατούμε μη έχοντας οδικό και νομικό χάρτη», υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης της ΠΚΜ.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννης Γιώργος τόνισε :

«Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη στιγμή που διογκώθηκε το ζήτημα και μέσω την υπηρεσιών μας, αλλά και θεσμικά στις συναντήσεις μας με τους αρμόδιους Υπουργούς και μέσω της ΕΝΠΕ, προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο στο οποίο η κυβέρνηση θα ξεκαθαρίσει που εμπλεκόμαστε και σε ποιο βαθμό στην αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος.

Δυστυχώς ακόμη και σήμερα δεν μας έχει παρουσιαστεί κανένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός από την Κυβέρνηση προφανώς γιατί δεν υπάρχει. Με πλήρη σεβασμό στα

ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και στην ανάγκη να υπάρχει κοινωνική ειρήνη και ευταξία σε όλες τις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με το δήμο Παιονίας και τις εθελοντικές οργανώσεις για την ομαλή διέλευση των προσφύγων στην Κεντρική Ευρώπη».