Κατηγορίες
κοινωνία

Αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

uff_stampμη μπερδευόμαστε, ΚΟΝΤΑ είναι το 2022, σε λίγες μέρες μπαίνει το 2016 !!

Καλό κι ωραίο το πνεύμα των Χριστουγέννων, οι εκδηλώσεις και η προσπάθεια του κόσμου να ξεφύγει έστω και προσωρινά από τη συνεχή πίεση και την κατήφεια που έχουν φέρει τα 5 χρόνια συνεχούς ύφεσης, ανεργίας, αφραγκίας και φοροκαταιγίδων, όμως η επικαιρότητα που τρέχει επιφυλάσσει πολλά για το μέλλον.

Κάτι που πέρασε απαρατήρητο από τους περισσότερους από εμάς είναι η μεταβολή (πέστε το αύξηση και θα είστε μέσα!) των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση από την 1/1/2022.

Ειδικότερα:

από την 1η Ιανουαρίου του 2022 αλλάζουν – προς τα… επάνω βεβαίως-βεβαίως τα ηλικιακά όρια για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος. Σύμφωνα με τις αλλαγές, για πλήρη σύνταξη θα απαιτείται:

Α. Η συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας και η πραγματοποίηση 40 ετών ασφάλισης ή

Β. Η συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας και η πραγματοποίηση 15 ετών ασφάλισης.

Να επισημανθεί πως για τη λήψη μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, εφόσον προβλέπεται η σχετική δυνατότητα από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, απαιτείται η συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας και η πραγματοποίηση 15 ετών ασφάλισης.

Τα ισχύοντα μέχρι την 18.8.2015 όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται σταδιακά έως την 31/12/2021, για όσους ασφαλισμένους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία.

Από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όσον αφορά τους μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ εξαιρούνται οι συνταξιοδοτούμενοι βάσει του ν.612/1977 και με διατάξεις που παραπέμπουν σ’ αυτές, καθώς και οι μητέρες και χήροι πατέρες ανικάνων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων, εφόσον υπάρχει σχετική πρόβλεψη στις καταστατικές διατάξεις του φορέα.