Κατηγορίες
βουλευτές

Σε ερώτηση του Θ. Θεοχαρόπουλου για το νοσοκομείο Ημαθίας απάντησε ο αναπλ. υπουργός υγείας

theoxaropoulosΣτην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας απάντησε ο Αν. Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Υπουργός στην απάντησή του παραδέχεται ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε κάθε Τμήμα του Νοσοκομείου αλλά παρ’ όλα αυτά δεν δεσμεύεται για την πλήρωσή τους. Στην απάντησή του δεν δεσμεύεται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων επείγοντος χαρακτήρα.

Ο Υπουργός απαντά στον κ. Θεοχαρόπουλο για κάθε Τμήμα του Νοσοκομείου σχετικά με την υποστελέχωσή του και αναφέρει επίσης ότι «για το οικονομικό έτος 2015 στο εν λόγω Νοσοκομείο, οι εγκεκριμένες πιστώσεις δόθηκαν σε ολοκληρωμένο χρόνο κατά το 90%, έχει εγκριθεί ήδη και το υπόλοιπο 10% του ετήσιου προϋπολογισμού, καθώς και 695.560,00 ευρώ επιπλέον πιστώσεις, καθώς αξιολογήθηκαν ως αναγκαίες και άλλες προκύπτουσες δαπάνες».

nosokomeiaΔεν απαντά ωστόσο με ποιον τρόπο θα αντιμετωπιστούν άμεσα οι δραματικές συνθήκες που επικρατούν στο Νοσοκομείο αλλά ούτε και πώς θα διασφαλισθεί η καθημερινή εφημερία του Νοσοκομείου όλες τις ημέρες του χρόνου. Η διαδικασία που περιγράφει ο Υπουργός δεν ξεκαθαρίζεται αν θα εξασφαλίσει την κάλυψη των ελλείψεων, δεν δίνεται χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σ και δεν αναφέρεται τι θα γίνει με τις μεγάλες ελλείψεις μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία που περιγράφεται με δεδομένο μάλιστα ότι πρόκειται για τον τομέα υγείας, στον οποίο η κυβέρνηση δηλώνει ότι αποτελεί προτεραιότητα.

Παρακάτω, η πλήρης ερώτηση και η απάντηση του κ. Αν. Υπουργού Υγείας

Η ερώτηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Αναγκαία η άμεση επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας

Σε δραματική κατάσταση έχει περιέλθει το Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας, καθώς οι κλινικές του υπολειτουργούν ή οδηγούνται σε κλείσιμο, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της πρωτοφανούς υποστελέχωσης, με τις εφημερίες να καλύπτονται από 10 μέχρι 24 μέρες το μήνα.

Ειδικότερα, και ενδεικτικά, το Αναισθησιολογικό Τμήμα του νοσοκομείου στη Μονάδα της Βέροιας, που απέμεινε να στελεχώνεται μόνο από δύο ιατρούς (μία μόνιμη και έναν επικουρικό), παρουσιάζει σημαντικότατο πρόβλημα στην εφημεριακή κάλυψη, γεγονός που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μερική αναστολή της λειτουργίας του και κατ’ επέκταση ολόκληρου του Χειρουργικού Τομέα. Σημαντικές ωστόσο είναι οι ελλείψεις και στην Καρδιολογική Κλινική, οι οποίες οδηγούν τους καρδιοπαθείς σε απόγνωση. Απαιτείται άμεσα προσωπικό για την πραγματοποίηση διαγνωστικών στεφανιογραφιών αλλά και για τη συνολική λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου, του οποίου η σημασία τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την γενική διάρθρωση των περιστατικών στο σύνολο των νοσοκομειακών μονάδων της ευρύτερης περιοχής είναι καθοριστική. Τραγική κατάσταση επικρατεί και στο Μαιευτικό – Γυναικολογικό Τμήμα, την οποία επανειλημμένα έχει επισημάνει το Σωματείο των Εργαζομένων από το Μάιο. Χαρακτηριστική η πρόσφατη ανακοίνωση της Διοίκησης του νοσοκομείου, με την οποία γνωστοποιείται ότι το εν λόγω τμήμα δεν θα εφημερεύει ως το τέλος του μήνα και άρα τα επείγοντα γυναικολογικά περιστατικά θα εξυπηρετούνται από αντίστοιχα τμήματα άλλων νομών. Παράλληλα, λόγω της έλλειψης προσωπικού, η Ουρολογική Κλινική αλλά και το Μικροβιολογικό Εργαστήριο υπολειτουργούν, ενώ η Οφθαλμολογική Κλινική οδηγείται σε κλείσιμο.

Η ολοκλήρωση δε του έργου της νέας πτέρυγας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί την Άνοιξη του 2016, δεν θα έχει καμία χρησιμότητα, αν δεν προσληφθούν εντατικολόγοι, απαραίτητοι για τη λειτουργία της.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο Νοσοκομείο της Νάουσας, όπου τα σοβαρότερα και πιο ενδεικτικά προβλήματα παρουσιάζονται στο Παθολογικό και το Παιδιατρικό Τμήμα, αλλά κυρίως στην Καρδιολογική Κλινική, καθώς οι δύο ιατροί αδυνατούν να καλύψουν τις επιτακτικές ανάγκες εφημέρευσης και λειτουργίας του Τμήματος.
Με δεδομένο ότι οι συνθήκες αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε απώλειες ανθρώπινων ζωών,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστούν άμεσα οι δραματικές συνθήκες που επικρατούν στο Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας και τα προβλήματα που επιφέρουν οι ελλείψεις σε προσωπικό;

2. Πώς θα διασφαλιστεί η καθημερινή εφημερία του Νοσοκομείου και τις 365 μέρες του χρόνου;

3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων, διασφαλίζοντας την υγεία των πολιτών;

4. Τι προβλέπεται για τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του;

Ο βουλευτής που ερωτά

Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος