Κατηγορίες
ιατρικά

2ο Βραβείο Καλύτερης Εργασίας Νέων Καρδιολόγων για γιατρό της Αλεξάνδρειας

katranas-kadriolΟ ιατρός κ. Κατράνας Σωτήριος από την Ημαθία και την Αλεξάνδρεια απέσπασε το 2ο Βραβείο Καλύτερης Εργασίας Νέων Καρδιολόγων στα πλαίσια του 36ου Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβομάδα (29-31 Οκτωβρίου) στη Θεσσαλονίκη.

Η εργασία του αφορούσε λεπτομερή καταγραφή των καθετηριασμών (στεφανιογραφίες, αγγειοπλαστικές) — γνωστοί στο ευρύ κοινό ως «μπαλονάκι» — στη Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο και Θεσσαλία (The TRACE Registry) κατά τα έτη 2004 – 2013 για πρώτη φορά σε τέτοια κλίμακα στον Ελλαδικό χώρο.

Εκτός από τα αμιγώς επιστημονικά δεδομένα, ενδιαφέρον παρουσιάζει για το ευρύ κοινό η μεγάλη αύξηση των καθετηριασμών το 2009 κατά 23% έναντι του 2004, ενώ το 2013 μεσούσης της οικονομικής κρίσης υπήρξε σταθεροποίηση (ελαφρά κάμψη κατά 4%).

Μάλιστα, οι πολίτες στράφηκαν μαζικά στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς παρουσίασαν αύξηση κατά 28% των καθετηριασμών, ενώ τα ιδιωτικά απώλεσαν σημαντικό μέρος (περίπου το 1/3) της δύναμής τους (μείωση 31%). Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο για το ευρύ κοινό, αποτελεί η ολοένα και περισσότερη χρήση του χεριού για τη διενέργεια της εξέτασης (κερκιδική προσπέλαση’ 40% συνολικά, 18% στα δημόσια και 74% στα ιδιωτικά αιμοδυναμικά εργαστήρια), έναντι της περισσότερο άβολης για τον ασθενή χρήσης του ποδιού (μηριαία προσπέλαση). Συνολικά, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013 στις ως άνω περιοχές υπήρχαν συνολικά 12 αιμοδυναμικά εργαστήρια.

Ο κ.Κατράνας Σωτήριος είναι Ειδικός Καρδιολόγος που εξειδικεύεται στις απεικονιστικές τεχνικές (διεγχειρητικό υπέρηχο, stress υπέρηχο, διοισοφάγειο υπέρηχο), καθώς και στις μυοκαρδιοπάθειες στο Λονδίνο στο Barts Heart Centre του νοσοκομείου St.Bartholomew’s. Μάλιστα, από τον Μάρτιο του 2015 και μετά την απορρόφηση άλλων δύο νοσοκομείων, το Barts Heart Centre αποτελεί την μεγαλύτερη καρδιολογική κλινική στην Ευρώπη με 10 αιμοδυναμικά εργαστήρια και το μεγαλύτερο καρδιοχειρουργικό κέντρο παγκοσμίως με 8 καρδιοχειρουργικές αίθουσες (επίσημα στοιχεία NHS). Επιπλέον, ο κ.Κατράνας εξειδικεύεται και στις καρδιοπάθειες ασθενών με νευρολογικά νοσήματα στο Εθνικό Νοσοκομείο Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής της Μεγάλης Βρετανίας (National Hospital of Neurology and Neurosurgery).