Κατηγορίες
Ελλάδα επικαιρότητα

Ειδομένη: σε χιλιάδες πλέον απαριθμώνται οι “εγκλωβισμένοι”

fraxtiseuΣτενεύουν τα περιθώρια για πολλούς από αυτούς που βρίσκονται στην Ελλάδα (ειδικά δε στην Ειδομένη) και προέρχονται από χώρες της Μέσης Ανατολής, αφού καθώς φαίνεται κλείνει και ο «βαλκανικός» διάδρομος προς την κεντρική και τη δυτική Ευρώπη.

Ενώ στην περιοχή των ελληνο-σκοπιανών συνόρων βρίσκονται σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς περίπου 5.000 άνθρωποι (και οι καιρικές συνθήκες θα χαλάσουν από Δευτέρα-Τρίτη), τα Σκόπια η Σερβία και η Κροατία ανακοίνωσαν πως θα επιτρέπουν τη διέλευση μόνο σε πρόσφυγες από Ιράκ, Αφγανιστάν και Συρία. Ήδη οι Σκοπιανοί έχουν ξεκινήσει (κατά δήλωση υπουργού τους) εργασίες για το ενδεχόμενο ανέγερσης συρμάτινου φράχτη με σκοπό τον περιορισμό της διέλευσης.


Σύμφωνα με τις Ελληνικές Αρχές, έχουν περάσει στην πΓΔΜ, πάνω από 4.000 πρόσφυγες των τριών εθνικοτήτων (Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί). Όσοι είναι άλλων εθνικοτήτων και δεν περνούν την ουδέτερη ζώνη έχουν προχωρήσει σε κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής με συνέπεια να μη διεξάγονται τα εμπορικά δρομολόγια.

Το θέμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό, αφού α) κανείς ακόμη δεν ξέρει τι θα γίνει με τους υπόλοιπους (που δεν τους θέλει κανείς) και β) οι υποδομές σε ένα μικρό χωριό όπως η Ειδομένη δεν είναι τέτοιες που θα μπορέσουν να υποστηρίξουν τον μεγάλο αριθμό όσων έχουν φτάσει μέχρι εκεί.