Κατηγορίες
αστυνομικές ειδήσεις Νάουσα

Νάουσα: σύσκεψη για το σχεδιαζόμενο κλείσιμο του Τ.Α. της πόλης

polizia4Τις έντονες διαφωνίες και τους προβληματισμούς του για τα αποτελέσματα που θα φέρει ο περιφερειακός σχεδιασμός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας εξέφρασε ο Δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης στη σύσκεψη που συγκάλεσε το μεσημέρι της Τρίτης στο γραφείο του. Στη σύσκεψη συμμετείχαν:

  • Εκ μέρους του Διοικητή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας ο Υποδιοικητής κ. Τσιριλάκης.
  • Ο Διοικητής του ΑΤ Νάουσας κ. Κουτής
  • Ο Διοικητής του ΤΑ Νάουσας κ. Κουτσιούμπας
  • Ο Πρόεδρος της ΕΑΥΝΗ κ. Μούρτης
  • Ο Πρόεδρος της ΕΑΥΦΝΝΗ κ. Χαρέλας
  • Εκπρόσωποι Βουλευτών.

Εισηγούμενος το θέμα ο Δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης ανέφερε ότι ο σχεδιασμός που προωθείται από την περιφερειακή ηγεσία της Αστυνομίας έγινε κατόπιν πολιτικών κατευθύνσεων, χωρίς να ερωτηθούν οι Τοπικές Διευθύνσεις, που γνωρίζουν καλά την ένταση των προβλημάτων και τις κατά τόπους ελλείψεις. Συμπλήρωσε δε ότι από την υλοποίησή του δεν προκύπτει κανένα οικονομικό όφελος υπέρ της υπηρεσίας, ούτε και απτά οφέλη σε επίπεδο αύξησης της ετοιμότητας των αστυνομικών δυνάμεων ή του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων του Δήμου Νάουσας. Ο Δήμαρχος σημείωσε επίσης ότι στην πρόσφατη παρουσίαση του σχεδιασμού στη Θεσσαλονίκη δεν παρασχέθηκαν (αν και επίμονα ζητήθηκαν από τον ίδιο) στοιχεία μείωσης της εγκληματικότητας στην περιοχή που τον επιβάλλουν, ούτε στοιχεία αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών που οδηγούν στην απόφαση κατάργησης του Τμήματος Ασφάλειας, ενώ τέλος δεν υπάρχει αποσαφήνιση των δεικτών και των κριτηρίων που οδήγησαν στην πρόταση.

Ο κ. Κουτσογιάννης υπογράμμισε ότι ειδικά για τον Δήμο Νάουσας δεν λήφθηκαν υπόψη:

-η σημαντική αύξηση του πληθυσμού τους χειμερινούς μήνες (χιονοδρομικό κ.ά.)

-το κακό οδικό δίκτυο

-ειδικά πληθυσμιακά χαρακτηριστικά που κατά το παρελθόν έχουν απασχολήσει με ένταση την τοπική αστυνομική διεύθυνση σε περιοχή του κάμπου.

Από την πλευρά των εκπροσώπων της ΕΑΥΝΗ και ΕΑΥΦΝΝΗ τονίστηκε ότι προφανώς δεν προκύπτει βελτίωση της αστυνόμευσης με το εν λόγω σχέδιο, αφού δεν επιτυγχάνεται ουσιαστική εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων, ενώ υπογραμμίστηκε με σαφήνεια ότι υπάρχει ανάγκη αύξησης της αστυνομικής δύναμης στον Δήμο Νάουσας αλλά και σε ολόκληρο τον Νομό Ημαθίας.

Όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι δεν προκύπτει καμία εξασφάλιση ότι το προσωπικό του υπό κατάργηση φορέα (Τμήμα Ασφάλειας Νάουσας) θα παραμείνει μακροπρόθεσμα στη Νάουσα, ενώ επισημάνθηκε ότι Τμήμα Ασφάλειας και Αστυνομικό Τμήμα Νάουσας εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς, κατά συνέπεια η κατάργηση ενός εκ των δύο φορέων αυτομάτως προκαλεί κενό ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Οι εκπρόσωποι των Βουλευτών εστίασαν στη διαφωνία τους με την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού.

Να σημειωθεί ότι τις μέρες αυτές ο Δήμαρχος βρίσκεται στην Αθήνα για συναντήσεις με Υπουργούς, ανάμεσα στους οποίους και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.