Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Φορο-επιδρομές: τις διαφημίζουν για… καλό, όμως θα έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα

megfakos500Τις εφόδους φοροελεγκτών «διαφημίζουν» όλα τα ΜΜΕ – τα γνωστά ΜΜΕ που χρωστάνε της Μιχαλούς (και δεν τα πειράζει κανείς και κανείς δεν βγάζει κουβέντα επ΄αυτού). «Καλό σύστημα», «γερμανικό σύστημα» κλπ – αν και τα εγγυημένα γερμανικά συστήματα τα είδαμε εσχάτως με το σκάνδαλο των πειραγμένων λογισμικών στους κινητήρες.

Αφορμή για τα δημοσιεύματα στάθηκε η αναφορά που έκανε στο θέμα από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Το πρόβλημα δεν είναι ούτε οι ώρες, ούτε ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι έλεγχοι. Όλα όσα γράφονται και ακούγονται είναι «να ‘χαμε, να λέγαμε», γιατί έρχεται ισχυρότατη φοροκαταιγίδα και το πόπολο θα πρέπει να εστιάσει σε άλλα πράγματα. Το πρόβλημα είναι αλλού:

στο ασταθές φορολογικό σύστημα (αφού κανένας φορολογούμενος δεν γνωρίζει τι του ξημερώνει), στους επίορκους που τα πιάνουν και στο τέλος δεν τιμωρούνται (μαυρίζοντας με τη συμπεριφορά τους χιλιάδες άλλους συναδέλφους τους) και στην έλλειψη παιδείας επί φορολογικών θεμάτων από όλους μας.

Αν δεν μάθουμε επιτέλους γιατί πρέπει να πληρώνουμε φόρους, αν δεν μάθει το ίδιο το κράτος να μην ξεσκίζει οικονομικά όποιον βρει μπροστά του (όποια δουλειά κι αν κάνει), οι αλά-κομαντατούρ-έφοδοι το μόνο που θα έχουν να προσφέρουν θα είναι ένταση, διαμάχες, προβλήματα (γιατί ποτέ δεν ξέρεις πως θα αντιδράσει ο ελεγχόμενος, βλέποντας ομάδες κρούσης να μπαίνουν δίκην δυνάμεων κατοχής στην επιχείρησή του).

Αν δεν αλλάξουν ριζικά άλλα πράγματα, όπως τα παραπάνω που αναφέρθηκαν ως παράδειγμα, τότε δεν πρόκειται να γίνει τίποτε απολύτως! Το πρόβλημα θα διαιωνίζεται και όποιος έχει βρει μέχρι τώρα τρόπο να φοροδιαφεύγει, θα βρει άλλον τρόπο. Θα κάνει και 5-6 off shore και άντε πιάστον.

Να σημειωθεί πως η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με γνωμοδότησή της έχει ανάψει το «πράσινο φως» για την «έφοδο» των ελεγκτών στην κατοικία ή την επαγγελματική έδρα των φορολογουμένων όχι μόνο για να ελέγξουν φορολογικά όταν έχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής, αλλά και για να ψάξουν να βρουν «ζεστό χρήμα» ή να κατασχέσουν άλλα κινητά πράγματα για την είσπραξη οφειλομένων.

Έτσι τα φορολογικά όργανα χωρίς την εγγύηση της παρουσίας εισαγγελέα θα μπορούν να κάνουν «φύλλο και φτερό» όχι μόνο τα γραφεία, αλλά και χώρους σπιτιών, αναζητώντας π.χ. χρήματα σε ντουλάπες, στρώματα, μαξιλάρια κ.λπ., με ανοιχτό τον κίνδυνο καταχρήσεων και, βέβαια, υποβολής μηνύσεων και αγωγών.