Κατηγορίες
Οικονομία

Στο… χαλαρό το ν/σ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – στα 14,4 δισ. οι ανάγκες τους

voulipsifoforia - 20151017Στη Βουλή και στο… χαλαρό θα περάσει καθώς φαίνεται το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την Ολομέλεια της Βουλής – με δεδομένα μάλιστα και τα αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες (τόση σύμπτωση πια, άλλο πράγμα!).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το έλλειμμα κεφαλαίων* για τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες ανέρχεται στα 14,4 δισ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά το κεφαλαιακό έλλειμμα για τις τράπεζες είναι:

– Alpha Bank: 2,7 δισ. ευρώ
– Eurobank: 2,1 δισ. ευρώ
– Πειραιώς: 4,9 δισ. ευρώ
– Εθνική: 4,6 δισ. ευρώ
ενώ όπως ανακοινώθηκε από την ΤτΕ το κεφαλαιακό έλλειμμα για την Τράπεζα Αττικής ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ περίπου.

* Το έλλειμμα κεφαλαίων αντιπροσωπεύει τα κεφάλαια που πρέπει να συγκεντρώσουν οι ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με το ΔΥΣΜΕΝΕΣ σενάριο προκειμένου να συμμορφωθούν με τον δείκτη επάρκειας που έχει θέσει η ΕΚΤ.

** να σημειωθεί πως στο 3ο Μνημόνιο είχαν προβλεφθεί περίπου 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαίωση ενώ σε καθημερινή βάση (υπό τη μορφή «σχολίων») ακούμε για κουρέματα και ψαλιδίσματα, μια ιστορία για την οποία αν κάποιος μιλούσε πριν από 2-3 χρόνια τον έβγαζαν τρελό του χωριού…

*** φυσικά δεν γίνεται λόγος από κανέναν για το πόσο θα ανάσαινε ο τόπος αν μέρος από αυτά τα 14,4 δισ. “έπεφταν” στην Οικονομία…