Κατηγορίες
Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα

Στην Κουλούρα συγκεντρώθηκαν σήμερα οι αγρότες της Ημαθίας

agrot20151022Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου, στον κόμβο της Εγνατίας Οδού στην Κουλούρα, η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτών της Ημαθίας.

Στη συγκέντρωση βρέθηκαν εκατοντάδες αγρότες από όλη την Ημαθία, που διαμαρτύρονται για τα νέα μέτρα (μεταξύ άλλων ασφαλιστικό και φορολογικό) που υποδεικνύονται από την Επιτροπεία στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου.

Να σημειωθεί κάτι, προς αποφυγή παρεξηγήσεων: οι αγρότες στις μέρες μας είναι πλέον επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες (όπως θέλετε πείτε το). Και πρέπει να φορολογούνται, όπως οι υπόλοιποι. Επίσης να σημειωθεί πως ελάχιστοι είναι αυτοί που δεν θέλουν να φορολογηθούν, δεν θέλουν να κρατάνε βιβλία εσόδων-εξόδων, να γίνει διαχωρισμός μεταξύ των κατά κύριο επάγγελμα και αυτών που είναι αγρότες επειδή π.χ. έτυχε να κληρονομήσουν και 5 στρέμματα ροδάκινα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών είναι πλέον νέα παιδιά, πολλά από αυτά σπουδαγμένα παιδιά, που είτε έχουν στημένες οικογένειες είτε ξεκινούν τώρα. Θέλουν να μπουν σε μια διαδικασία ξεκαθαρίσματος της κατάστασής τους έναντι του Κράτους, ώστε να ξέρουν που βαδίζουν. Μόνο οι αεριτζήδες και όσοι θέλουν να τη βγάζουν στην αμάκα αντιδρούν σε οτιδήποτε.

Όμως τα μέτρα που έρχονται, η φορολόγηση που θα έλθει, το ασφαλιστικό που θα «προσαρμοστεί» στα Μνημονιακά μέτρα και σταθμά, θα στείλει ακόμη και αυτούς που θέλουν να μπουν σε σειρά στο πυρ το εξώτερον, και θα αναγκαστούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους.

Μην ξεχνάμε ένα βασικό πράγμα: αν η χώρα θέλει να βγει πραγματικά απ’ αυτή την ανατροφοδοτούμενη δίνη στην οποία βρίσκεται σε δυο πράγματα μπορεί να βασιστεί. Στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό. Και αν γίνουν πραγματικότητα όσα ακούγονται πως θα γίνουν στον πρωτογενή τομέα, τότε δεν θα υπάρξει «επόμενη ημέρα» και στο τέλος θα μας έρθουν και κάτι θηριώδεις εταιρίες (όπως έγινε σε άλλες χώρες) και θα αγοράζουν τα πάντα μπιρ-παρά (καταδικάζοντας όχι μόνο τους αγρότες αλλά και την μεταποιητική βιομηχανία καθώς και χιλιάδες άλλους επαγγελματίες που κινούνται γύρω από τον πρωτογενή τομέα – συνεργεία, φυτοφάρμακα, ανταλλακτικά κλπ).

Ας ανοίξουν τα μάτια τους οι έχοντες το… μαχαίρι και ας πατήσουν πόδι εκεί που πρέπει. Ο θάνατος του πρωτογενούς τομέα θα καταστήσει τη χώρα ημιθανή και αυτό που θα απομείνει θα είναι ο τουρισμός (που και αυτόν σιγά-σιγά τον στέλνουν για… βρούβες).

Αν το πάνε έτσι, θα μείνει στο τέλος μια Ελλάδα τελειωμένη, γονατισμένη, με κατοίκους χωρίς μέλλον και με εργατικό δυναμικό έτοιμο να δουλεύει ακόμη και για ένα κατοστάρικο το μήνα…

(η φωτογραφία είναι από τον Πληροφοριοδότη)