Κατηγορίες
Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα

Σοβαρά προβλήματα στην αγροτική παραγωγή λόγω των βροχοπτώσεων

cottone-pioggia2Πρόβλημα στην αγροτική παραγωγή – και περισσότερο στην παραγωγή βαμβακιού – έχουν προκαλέσει οι συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Όπως μας έχουν αναφέρει τις τελευταίες ημέρες αγρότες της περιοχής μας το πρόβλημα έχει να κάνει τόσο με τη βροχή ως “όγκο ύδατος” που έχει μείνει στα χωράφια (λόγω πλημμυρών μέσα στα χωράφια αλλά και επειδή τα αποστραγγιστικά κανάλια είναι γεμάτα με νερό και “δεν προλαβαίνουν” να οδηγήσουν το νερό στα ποτάμια της περιοχής, όπως στον Λουδία και στον Αλιάκμονα) όσο και με τα αποτελέσματα της βροχής στα φυτά, αφού η βροχές ήρθαν τη στιγμή που άνοιγαν τα “καρύδια”.

Στα βαμβάκια αυτό σημαίνει πως το μισάνοιχτο καρύδι, με το που μπήκε μέσα νερό, σαπίζει και η παραγωγή παρουσιάζει πλέον τεράστιες ζημίες. Ζημίες που θα αποτυπωθούν και στη βιομηχανία, αφού τα εκκοκκιστήρια δεν θα έχουν την προϋπολογισμένη πρώτη ύλη για να δουλέψουν, γιατί στο τέλος, όταν συλλεχθούν όσα βαμβάκια γίνει δυνατόν να συλλεχθούν, η στρεμματική απόδοση αναμένεται να πέσει κατακόρυφα.

cottone-pioggia1

Η κατάσταση είναι παρόμοια και σε άλλες καλλιέργειες, όπως στα μήλα, αφού και στα χωράφια αυτά οι «τυχεροί» πρόλαβαν και μπήκαν στα χωράφια για να μαζέψουν. Όμως αυτό δυστυχώς δεν ισχύει για όλους τους παραγωγούς. Χωράφια με άλλες καλλιέργειες, όπως ραδάκινα, έχουν και αυτά προβλήματα, λόγω του νερού που έχει πέσει το τελευταίο δεκαήμερο-δεκαπενθήμερο.

pesc-pioggia

Αυτό που αναμένεται είναι οι κινήσεις που θα γίνουν προς κάθε κατεύθυνση (κεντρικά και περιφερειακά) γιατί οι επιπτώσεις στη γενικότερη οικονομική ζωή της περιοχής θα είναι μεγάλες, δεδομένου του γεγονότος ότι ο Δήμος Αλεξάνδρειας είναι από αυτούς που έχουν μεγάλες εκτάσεις με βαμβάκι και με δενδρώδη, καλλιέργειες που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών.