Κατηγορίες
Κοινοβούλιο

Ορκίστηκαν οι βουλευτές που εξελέγησαν στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου

orkomosiavouli20151003Ορκίστηκαν το πρωί του Σαββάτου 3 Οκτωβρίου οι 300 βουλευτές που εξελέγησαν στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015. Με την ορκωμοσία αυτή ξεκινά και η 1η Σύνοδος της 17ης Κοινοβουλευτικής Περιόδου.
Στην εναρκτήρια συνεδρίαση προήδρευσε ο αρχαιότερος των επανεκλεγέντων αντιπρόεδρος του Σώματος, ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης (αφού η πρόεδρος της προηγούμενης Περιόδου Ζ. Κωνσταντοπούλου δεν επανεξελέγη ενώ οι 3 αντιπρόεδροι που θεμικά προηγούνται του Κακλαμάνη είτε δεν επανεξελέγησαν είτε δεν ήταν καν υποψήφιοι είτε είναι μέλη του υπουργ. συμβουλίου).


Από τους 300 ορισμένο έδωσαν θρησκευτικό όρκο (άλλοι στο Ευαγγέλιο, οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές στο Κοράνι) και άλλοι – κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ – έδωσαν τον πολιτικό όρκο.
Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί, η Βουλή θα εκλέξει (μυστικά με κάλπη) τον Πρόεδρό της και σε ξεχωριστή συνεδρίαση θα εκλέξει τους αντιπροέδρους, τους κοσμήτορες και τους γραμματείς. Για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα προτείνει τον Νίκο Βούτση. Ο πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών (151) ενώ οι αντιπρόεδροι με 75.
Στη 17η Κοινοβουλευτική Περίοδο τα κόμματα έχουν την ακόλουθη δύναμη:
ΣΥΡΙΖΑ 145 βουλευτές, ΝΔ 75, Χρυσή Αυγή 18, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) 17 βουλευτές, ΚΚΕ 15, ΠΟΤΑΜΙ 11, ΑΝΕΛ 10 και Ένωση Κεντρώων 9 βουλευτές.