Κατηγορίες
κοινωνία

«Θεσμοθετήστε τη μόνιμη απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας» λένε 3 πρώην γεν. γραμματείς υπουργείων

astamartelloΕπισημαίνουν πως ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο και θα εφαρμοσθεί από την 1-1-2016, επιτρέπει τους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση.

Τη θεσμοθέτηση της μόνιμης απαγόρευσης πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας ζητούν με επιστολή τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο τρεις πρώην γενικοί γραμματείς υπουργείων.
Οι τρεις (οι Γιάννης Ιωαννίδης, πρώην γενικός γραμματέας των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Μόσχος Κορασίδης, πρώην γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και Μαρίνος Σκανδάμης, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης) ζητούν να γίνει τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και προτείνουν τη θεσμοθέτηση ενός νέου μοντέλου «που θα ισχύσει και μετά την κρίση, όπου ο κανόνας θα είναι το ακατάσχετο».


Επισημαίνουν δε ότι οι έως τώρα διατάξεις των νόμων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την αναστολή των πλειστηριασμών, συγκροτούν ένα δίκτυ ασφαλείας, που όμως -όπως επισημαίνουν- «δεν λύνει μόνιμα το πρόβλημα, αλλά βοηθά στο να αναπαράγεται μια διαρκής συζήτηση για το πότε και με ποιους τρόπους η παρεχόμενη ως τώρα προστασία θα τελειώσει ή θα αφορά λιγότερους ανθρώπους».
Αναφέρουν δε ότι ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο και θα εφαρμοσθεί από την 1-1-2016, επιτρέπει τους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση.
Αναφέρονται επίσης στο Σύνταγμα της Ελλάδας, το οποίο ρητά ορίζει στο άρθρο 21 ότι «η απόκτηση κατοικίας από αυτούς που τη στερούνται ή στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του κράτους» καθώς και σε διεθνή κείμενα που έχει ενσωματώσει η χώρα μας στη νομοθεσία της.

Λένε και κάτι ακόμη οι τρεις, που δίδει επακριβώς την εικόνα όπως αυτή είναι σήμερα: η συζήτηση για το τέλος της προστασίας των πρώτων κατοικιών «δημιουργεί μια αίσθηση αναβολής “θανατικής ποινής”, που δυστυχώς, παράγει μια συνεχή ομηρία, εμποδίζοντας εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν δημιουργικά στη ζωή τους».