Κατηγορίες
Βεσυρόπουλος Απόστολος

Ερώτηση Βεσυρόπουλου (Ημαθίας, ΝΔ) για το τελωνείο Βέροιας

vesiropoulos_VOULIΑναφέρεται σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και μεθοδεύσεις

Το θέμα του Τελωνείου στη Βέροιας τίθεται για μια ακόμη φορά στην επικαιρότητα, αυτή τη φορά από τον βουλευτή Απόστ. Βεσυρόπουλο (Ημαθίας, ΝΔ). Ο βουλευτής Ημαθίας κάνει λόγο για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που γίνονται και αποσκοπούν στην υποβάθμιση του Τελωνείου Βέροιας (ή στην κατάργησή του) και κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα ακόλουθα:

Θέμα: «Μεθοδεύσεις για την υποβάθμιση ή κατάργηση του Τελωνείου Βέροιας»

Κύριε Υπουργέ

Το τελευταίο διάστημα, κυκλοφορούν έντονες φήμες, ότι διεξάγονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με σκοπό την αρχική υποβάθμιση του Τελωνείου Βέροιας από Α’ Τάξης, σε Τελωνείο Β’ Τάξης και την μετέπειτα κατάργηση του, με στόχο να μεταφερθούν οι λειτουργίες του, στο Τελωνείο Σκύδρας.

Η παραμονή του Τελωνείου Βέροιας στην Ημαθία επιβάλλεται για αντικειμενικούς λόγους.

Στο νομό Ημαθίας δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις και παραγωγικές μονάδες, που συνεισφέρουν στην τοπική και εθνική οικονομία ενώ η λειτουργία του τελωνείου είναι απαραίτητη για τον έλεγχο αλλά και τις εξαγωγικές τους δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα στο νομό Ημαθίας, δραστηριοποιούνται:

  • Εικοσιπέντε (25) οινοποιεία
  • Δύο (2) ποτοποιεία – αποσταγματοποιεία ενώ ετοιμάζονται να λειτουργήσουν άλλα δύο.
  • Οκτώ (8) φορολογικές αποθήκες, που καταβάλλουν κάθε μήνα από 12.000 έως 15.000 ευρώ στο ΕΤΕΠΠΑΑ.
  • Λειτουργούν έξι (6) κονσερβοποιίες συνολικής δυναμικότητας 140.000 τόνων. Είναι γνωστό, ότι η Ημαθία κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς εξαγωγών κομπόστας.

Όλες οι επιχειρήσεις έχουν εξαγωγική δραστηριότητα και σημαντικό κύκλο εργασιών, παρά την κρίση. Είναι σαφές ότι η υποβάθμιση του τελωνείου ή η κατάργηση του, πέραν των αρνητικών συνεπειών που υπάρχουν, είναι εκτός λογικής.

Η θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Τελωνείο Βέροιας είναι ιδανική, καθώς βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον Οδικό άξονα Αθηνών – Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να έχει την δυνατότητα εξυπηρέτησης, των Περιφερειακών Ενοτήτων Πέλλας, Κοζάνης, Γρεβενών και Πιερίας. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα το Τελωνείο Βέροιας να μετεγκατασταθεί στην περιοχή της Κουλούρας, όπου υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις που μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα, εξυπηρετώντας την ενοποίηση των Τελωνείων Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

  1. Εάν στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών είναι η υποβάθμιση ή η κατάργηση του Τελωνείου Βέροιας;
  2. Εάν προτίθεται να προχωρήσει στη μετεγκατάσταση του Τελωνείου στις εγκαταστάσεις της Κουλούρας, εξυπηρετώντας και την προοπτική ενοποίησης των τελωνειακών αρχών στην ευρύτερη περιοχή και της αναβάθμισης των υπηρεσιών του.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Απόστολος Βεσυρόπουλος

Στο σχετικό δελτίο τύπου που απεστάλη από τον βουλευτή Ημαθίας αναφέρεται πως ο ίδιος ζητά την ξεκάθαρη απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που διεξάγονται με σκοπό την υποβάθμιση ή κατάργηση του Τελωνείου Βέροιας, με στόχο να μεταφερθούν οι λειτουργίες του, στο Τελωνείο Σκύδρας, ζήτησε ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Σε δήλωση του, σχετικά, ο Βουλευτής Ημαθίας ανέφερε:

«Το μήνυμα που πρέπει να σταλεί είναι ένα και μοναδικό: η Ημαθία δεν μπορεί να χάσει άλλες δημόσιες δομές, είναι ένας νομός με οικονομική και εξαγωγική δραστηριότητα. Η διατήρηση της έδρας του Τελωνείου στην Ημαθία είναι αυτονόητη, στηρίζεται από όλους τους φορείς».