Κατηγορίες
ΚΔΒΜ Αλεξάνδρειας

Γιατί καθυστερεί φέτος η έναρξη νέων τμημάτων στα ΚΔΒΜ;; Τι αναφέρει σχετικά το ΚΔΒΜ του Δήμου Αλεξάνδρειας

kdvmΗ καθυστέρηση των νέων τμημάτων στα ΚΔΒΜ των Δήμων της χώρας έχει προκαλέσει ουκ ολίγα σχόλια αλλά και σεναριολογία σχετικά με το αν τα συγκεκριμένα προγράμματα (τα οποία προσελκύουν το ενδιαφέρον πολλών, ανεξαρτήτως ηλικίας) θα συνεχίσουν να υφίστανται.

Από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Δήμου Αλεξάνδρειας εκδόθηκε ενημερωτικό σχετικά με την καθυστέρηση στην έναρξη των νέων τμημάτων, στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα:

Το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Δήμου Αλεξάνδρειας συνεχίζει επιτυχώς τη λειτουργία του, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης.

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και πάλι στο κάλεσμά μας, αποδεικνύοντας ότι η όρεξη για μάθηση δεν έχει ηλικία. Ευχαριστούμε θερμά τους υποψήφιους εκπαιδευόμενους για το ενδιαφέρον τους. Δυστυχώς, τα μαθήματα δεν έχουν ξεκινήσει και παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη της λειτουργίας των τμημάτων σε όλη την Ελλάδα. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες – εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι – ανησυχούν γιατί δεν έχουν ειδοποιηθεί να συμμετάσχουν στα προγράμματα της επιλογής τους. Νιώθουμε την ανάγκη να ενημερώσουμε το κοινό για τις εξελίξεις.

Εν αναμονή της απόφασης ένταξης των υποβληθέντων Τεχνικών Δελτίων των Πράξεων Κ.Δ.Β.Μ. ΑΠ7 και ΑΠ8, η ομάδα έργου των ΚΔΒΜ μας ενημέρωσε, ότι προκειμένου να δοθούν ημερομηνίες έναρξης των προγραμμάτων, πρέπει πρώτα να διευκρινισθεί επίσημα το θέμα της πιστοποιημένης εκπαιδευτικής επάρκειας (Σύμφωνα τις διατάξεις του άρθρου 12, παρ. 7 του Νόμου 4283/2014 «Ίδρυση και οργάνωση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία και άλλες διατάξεις» ΦΕΚ 189/Α/10.09.2014, από 1.9.2015 η πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια αποτελεί προϋπόθεση, προκειμένου εκπαιδευτής να μετάσχει σε χρηματοδοτούμενο από δημόσιους πόρους πρόγραμμα της μη τυπικής εκπαίδευσης).

Επίσης μας έγινε γνωστό ότι στην νέα εκπαιδευτική περίοδο το καθεστώς πληρωμής των εκπαιδευτών θα αλλάξει, σύμφωνα με το ΚΦΑΣ 2014 και τις διατάξεις του Ν.4172/2013. Δηλαδή θα πληρώνονται με ΑΕΔ μόνον οι Δημόσιοι Υπάλληλοι και όσοι έχουν ασφάλιση ΙΚΑ πλήρους απασχόλησης. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να εκδίδουν τιμολόγια παροχής υπηρεσιών. Επιπλέον, ο προϋπολογισμός της β’ φάσης είναι πολύ περιορισμένος και θα μας τεθεί περιορισμός στον αριθμό τμημάτων που μπορούμε να προσφέρουμε.

Με αφορμή τις ειδήσεις αυτές, εκφράστηκε στην Ομάδα Έργου των Κ.Δ.Β.Μ. από την Πανελλήνια Ένωση Στελεχών Εκπαίδευσης Ενηλίκων (στην οποία μέλη είναι και τα στελέχη του ΚΔΒΜ Δήμου Αλεξάνδρειας) η ανησυχία μας για την καθυστέρηση που σημειώνεται, η οποία πιθανότατα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των προγραμμάτων. Επιπλέον, η αδυναμία πρόσληψης άνεργων ή περιστασιακά απασχολούμενων εκπαιδευτών αναμένεται να μειώσει δραματικά τον αριθμό του διαθέσιμου διδακτικού προσωπικού. 

 

Η Πανελλήνια Ένωση Στελεχών Εκπαίδευσης Ενηλίκων απευθύνθηκε και στο νέο Δ.Σ. του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. που ορίστηκε πριν από μερικές ημέρες, για να ζητήσει συνάντηση το συντομότερο δυνατό, στην οποία να συζητηθεί η πορεία και η συνέχιση του Έργου μετά το Φεβρουάριο του 2016. Μπορεί να μην ευθύνονται τα ΚΔΒΜ των Δήμων για όσα συμβαίνουν, αλλά σίγουρα τα στελέχη τους αισθάνονται έκθετα απέναντι σε εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές.

 

Θα επανέλθουμε με ανακοινώσεις όταν δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις για την ενεργοποίηση των τμημάτων.

 

Mε εκτίμηση,

 

Θωμαή Ε. Δημητριάδου, 6949410881, 2333026806, 

Υπεύθυνη Εκπαίδευσης, Ανάπτυξης και Διασφάλισης Ποιότητας  ΚΔΒΜ Αλεξάνδρειας

E-mail: kdvm.alex@gmail.com , facebook: www.facebook.com/kdvm.alex

 

Αθηνά Ευσταθίου, 6936276296, 2333026806

Υπεύθυνη Οργάνωσης ΚΔΒΜ Αλεξάνδρειας