Κατηγορίες
περιβάλλον

Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών την Κυριακή 4 Οκτωβρίου

paratirpouliaΤην Κυριακή 4 Οκτωβρίου σας περιμένουμε στο Παρατηρητήριο Πουλιών της Νέας Αγαθούπολης Πιερίας για να γιορτάσουμε μαζί την Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών. Ελάτε για να «συναντήσουμε» τα πουλιά στο φυσικό τους χώρο, να μάθουμε για τις συνήθειές τους, το μεταναστευτικό τους ταξίδι και τους κινδύνους που τα απειλούν.

Η εκδήλωση ξεκινάει στις 10 το πρωί και διαρκεί ως τις 2 μετά το μεσημέρι και περιλαμβάνει παρατήρηση πουλιών, ξεναγήσεις στον υγρότοπο και ενδιαφέροντα περιβαλλοντικά παιχνίδια για τα παιδιά.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών, γνωστή ως Eurobirwatch, έχει καθιερωθεί σε διεθνές επίπεδο, καθώς εδώ και 21 χρόνια, διοργανώνονται ανάλογες εκδηλώσεις σε περισσότερες από σαράντα χώρες, με πρωτοβουλία της οργάνωσης για την προστασία των πουλιών Birdlife International.

Στην Ελλάδα, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης περισσότερες από σαράντα περιοχές, με το συντονισμό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Ταξιδιάρικα πουλιά

Το θέμα της διοργάνωσης είναι και φέτος τα μεταναστευτικά πουλιά. Ο γενικός σκοπός είναι να δοθεί το μήνυμα πόσο σημαντικό είναι να προστατευτούν οι περιοχές που φωλιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά πουλιά, οι χώροι όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση και οι μεταναστευτικές τους διαδρομές. Η χώρα μας είναι γνωστό ότι αποτελεί σημαντικό σημείο διέλευσης εκατομμυρίων μεταναστευτικών πουλιών που πραγματοποιούν το ταξίδι τους προς το νότο σε αναζήτηση κατάλληλων περιοχών για να περάσουν το χειμώνα.paratiritirio neas agathoupolis

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του BirdLife International, 25 εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο στη Μεσόγειο με πρωταθλητές την Αίγυπτο, την Ιταλία, τη Συρία, τον Λίβανο, την Κύπρο και την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει την 6η «τιμητική» θέση με περίπου 704.000 νεκρά πουλιά το χρόνο!

Η εκδήλωση στη Νέα Αγαθούπολη διοργανώνεται από το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, με την υποστήριξη της Τοπικής Κοινότητας Νέας Αγαθούπολης, με τη συμμετοχή του ΚΠΕ Ανατολικού Ολύμπου, της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Φίλοι του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008».

Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα