Κατηγορίες
εκδηλώσεις

Πανήγυρη της Ι.Μ. Θεοτόκου Καλλίπετρας Βέροιας

imkallipetrasveroiasΗ Ιερά Μονή της Θεοτόκου Καλλίπετρας πανηγυρίζει την απαρχή των εορτών, την πρώτη εορτή του εκκλησιαστικού έτους, το Γενέθλιο της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Την φετινή πανήγυρη θα λαμπρύνει ένα μοναδικό Εκκλησιαστικό Κειμήλιο, η Λειψανοθήκη των Αγίων Αποστόλων που για πρώτη φορά έρχεται στην περιοχή μας.

Η Λειψανοθήκη των Αγίων Αποστόλων, προερχόμενη από εκλεκτή ιδιωτική Συλλογή, περιέχει τεμάχια λειψάνων των Αγίων Αποστόλων των 11 στενών μαθητών της πρώτης χορείας (πλην του Ιούδα που εξέπεσε του αξιώματος). Στη θέση του Αγίου Αποστόλου Ιωάννου του Θεολόγου, ο οποίος μεταστάθηκε στον Ουρανό και δεν υπάρχει λείψανο του, υπάρχει λίθος εκ του μνημείου του.

Την εκπληκτική συλλογή των Αποστόλων συμπληρώνει τεμάχιο του Αποστόλου Παύλου, (ο οποίος κλήθηκε στο αποστολικό αξίωμα μετά την Ανάληψη του Κυρίου), τεμάχια των 2 Ευαγγελιστών Λουκά και Μάρκου που δεν συμπεριλαμβάνονταν στην πρώτη χορεία, καθώς και μεγάλο τεμάχιο Τιμίου Ξύλου από τον Ζωοποιό Σταυρό του Χριστού.

Η καλλίμορφη λειψανοθήκη θα αφιχθεί στην Ιερά Μονή την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015, στις 7 μ.μ. και μετά την επίσημη υποδοχή θα ακολουθήσει Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. Για την εξυπηρέτηση των πολλών προσκυνητών (ειδικά των εργαζομένων) θα τελεστεί ιερά αγρυπνία μέχρι τα μεσάνυχτα. Την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου θα τελεστεί πρωινή θεία Λειτουργία (07:00-10:30). Στη συνέχεια θα μοιραστεί η παραδοσιακή ψαρόσουπα που προσφέρει η Μονή σε όλους τους προσκυνητές.

Το απόγευμα της Τρίτης (18:00-19:30), θα τελεστεί ο Μεθέορτος Εσπερινός και το Μνημόσυνο των Κτιτόρων της Μονής κατά το Μοναστηριακό Τυπικό.

Την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, το πρωί (07:00-10:00), θα τελεστεί Μεθέορτη Λειτουργία για τη Σύναξη των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης των γονέων της Παναγίας.

Η Ιερά Λειψανοθήκη των Αγίων Αποστόλων θα παραμείνει στη Μονή προς ευλογία και αγιασμό έως το τέλος του Σεπτέμβρη και κατά

την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών που τελούνται καθημερινά θα είναι δυνατή η προσκύνησή της.