Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας Ευρώπη

Μεταναστευτικό: μια Ευρώπη που φαίνεται (και είναι) διχασμένη

fraxtiseuΤην ώρα που όλη η Ευρώπη μετράει νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να μπουν σε αυτή με κάθε τρόπο – από τα παράλια των ελληνικών νησιών (όπου πνίγονται) μέχρι το τούνελ της Μάγχης (που παθαίνουν ηλεκτροπληξία γιατί προσπαθούν να ανέβουν στο τρένο), την ίδια αυτή ώρα οι «μεγάλοι» της Ευρώπης προσπαθούν να δώσουν λύση με τρόπους που είναι λανθασμένοι, που θα αποδειχθούν προσωρινοί, δεν θα ανακόψουν τη ροή προς την γηραιά ήπειρο και θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που αποσκοπούν να λύσουν.

Μετά τα συρματοπλέγματα, τα κλειστά σύνορα και τους ελέγχους, έρχεται η ώρα των λεγόμενων “hot spots”. Των σημείων που θα συγκεντρώνονται οι χιλιάδες που κατακλύζουν την Ευρώπη, έχοντας στο μυαλό τους ένα καλύτερο αύριο.

Ακόμη δεν είναι επακριβώς γνωστό που θα δημιουργηθούν αυτά τα σημεία συγκέντρωσης, υποδοχής και καταγραφής. Στα οποία θα στοιβάζονται όσοι περνούν να ευρωπαϊκά σύνορα (φυσικά μακριά από τις χώρες που στην ουσία θέλουν να φτάσουν).

Η Ευρώπη, πέραν των οικονομικών έχει πλέον ένα ακόμη ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρόβλημα να αντιμετωπίσει. Γα την ώρα φαίνεται διχασμένη στον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.

Και όσο προσπαθεί να το αντιμετωπίσει με ημίμετρα, όσο προσπαθεί να βρει λύσεις που δεν αγγίζουν την ουσία – δηλαδή τους λόγους που οδήγησαν αυτούς τους χιλιάδες μακριά από τα σπίτια τους, ούτε η ροή θα σταματήσει, ούτε το πρόβλημα θα λυθεί…

* Διεθνείς οργανισμοί υπολογίζουν στο μισό εκατομμύριο περίπου όσους μόνο μέσα στο 2015 πέρασαν από τις νότιες και ανατολικές ακτές της Μεσογείου προς την ευρωπαϊκή ήπειρο.