Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Χιλιάδες πλέον οι άνθρωποι που φτάνουν στα ελληνικά παράλια

lampimmigrΣύμφωνα με στοιχεία της Frontex, μόνο μέσα στον Ιούλιο αυτοί που εισήλθαν στη χώρα μας είναι σε αριθμό περίπου 25% περισσότεροι από τον πληθυσμό του Δήμου Αλεξάνδρειας!!!

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες καλεί την Ελλάδα να βάλει ένα τέλος στο «πλήρες χάος» (όπως το χαρακτηρίζει) που επικρατεί στα ελληνικά νησιά, αναφερόμενη στην κατάσταση η οποία επικρατεί τη στιγμή εκεί λόγω της τεράστιας εισροής παράνομων μεταναστών.

Είναι φανερό πως η Ελλάδα, η οποία πάντοτε στάθηκε δίπλα σε πρόσφυγες και κυνηγημένους (γιατί και η ίδια πέρασε πολέμους, προσφυγές και κατοχές), τη στιγμή αυτή είναι αδύνατο να μπορέσει από μόνη της να παράσχει έστω υποτυπώδη βοήθεια στους χιλιάδες που εισέρχονται συνεχώς, περνώντας κυρίως από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία της Frontex, που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περισσότεροι από 50.000 είναι αυτοί που εισήλθαν στη χώρα μας ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΙΟΥΛΙΟ. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος αρκεί να αναφέρουμε πως κατά την απογραφή του 2011 στο Δήμο Αλεξάνδρειας βρέθηκαν 41.570 κάτοικοι.

Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι φίλοι μας, οχυρωμένοι πίσω από συνθήκες σχετικές με επαναπροωθήσεις και με την άνεση της… απόστασης σφυρίζουν αδιάφορα, ενώ όλο το βάρος τη στιγμή αυτή (που προέκυψε λόγω και των εμπνευσμένων πολιτικών τους στη Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική) το τραβάνε πρωτίστως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Το μόνο θετικό (που ακόμη όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί) είναι το ότι πιθανόν την επόμενη εβδομάδα, και υπό την προϋπόθεση πως θα εγκριθεί το ελληνικό πρόγραμμα, θα γίνει η πρώτη εκταμίευση ευρωπαϊκής βοήθειας. Πρόκειται για ποσό περίπου 7,8 εκατομμυρίων ευρώ, πόσο που αφορά χρήματα που έχει να λαμβάνει η Ελλάδα από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης–AMIF και από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας-ISF.

Είναι προφανές πως απαιτείται η συγκρότηση ενός κοινού “μετώπου” με τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαικού νότου, ώστε η βοήθεια που θα υπάρξει να μην περιοριστεί σε δηλώσεις κατανόησης & συμπάθειας καθώς και σε (απειροελάχιστα, σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες) χρήματα από τον ευρωπαίκό βορά, αλλά να διευρυνθεί ώστε να υποδεχθούν και οι βόρειες χώρες τμήμα του συνόλου των προσφύγων ανάλογο με το μέγεθος και τις δυνατότητές τους.