Κατηγορίες
άρθρα πολιτική

Τ. Μουσκεφτάρα : “Μακαρόνια με σάλτσα και η αριστερά του ΟΧΙ”

pasta1Είναι τα μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα ίδιο φαγητό με τα μακαρόνια με άσπρη σάλτσα;

Θα πει κάποιος ότι είναι και τα δυο μακαρονάδες. Ε, δεν χάλασε ο κόσμος για τη διαφορά στη σάλτσα. Ναι, έτσι ακριβώς, ειδικά αν πεινάς και το μόνο που σε νοιάζει είναι να φας μακαρονάδα. Αλλά μόνο που το αποτέλεσμα στη γεύση είναι άλλο, αν βέβαια σε νοιάζει η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά.

Έτσι συμβαίνει και με την άλλη αριστερά που πολλοί θέλουν τώρα πια. Όλοι συμφωνούν στα βασικά ΟΧΙ, όπως όχι στα μνημόνια, όχι στο ευρώ, όχι στο χρέος. Ως εδώ όλοι θέλουν μια μακαρονάδα. Όταν έρχεται το κρίσιμο ερώτημα, με τι λογής σάλτσα, τότε αρχίσουν τα γούστα να διαφοροποιούνται.

Λένε λοιπόν κάποιοι ότι όλα αυτά μπορούν να συμβούν μέσα στην ΕΕ και στον καπιταλισμό. Αυτομάτως η σάλτσα έγινε άσπρη, πρόκειται για ένα άλλο φαγητό και δεν ταιριάζουν πλέον τα γούστα. Υπάρχουν όμως κι αυτοί που θέλουν το όχι στην ΕΕ, αλλά με παραγωγική ανασυγκρότηση και εθνικό νόμισμα χωρίς να θίγονται βασικές δομές του καπιταλιστικού συστήματος. Με άλλα λόγια, με κόκκινη σάλτσα, αλλά να έχει και κιμά. Τότε όμως η μακαρονάδα γίνεται μπολονέζ!

Συμπέρασμα, με διαφορετικά υλικά προκύπτει διαφορετικό φαγητό κι ας έχει την ίδια βάση. Μια ανοιχτόκαρδη παρέα δεν αρκεί για έχουν οι μακαρονάδες την ίδια γεύση. Η σάλτσα θα εξακολουθεί να κάνει τη διαφορά! Προσοχή λοιπόν στα μαγειρέματα!

Τασούλα Μουσκεφτάρα, μέλος ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΤΕ Ημαθίας