Κατηγορίες
Ελλάδα Ευρωπ. Ένωση Τουρκία

Τα… συχαρίκια, η κατάσταση στα νησιά και οι κίνδυνοι για στημένες “διασώσεις”

disosimetanrodosΤην ώρα που τα ελληνικά νησιά βουλιάζουν από χιλιάδες ανθρώπους (του οποίους κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει “μετανάστες”, λαθρομετανάστες”, πρόσφυγες”, “παράτυπα” ή “παράνομα” εισερχόμενους στη χώρα κ.ο.κ.), οι Τούρκοι κάνουν πλάκα στην κυριολεξία.

Είναι άλλωστε γνωστή η πολιτική τους να ξεφορτωθούν το συντομότερο δυνατόν τους εκατοντάδες χιλιάδες που έχουν συρρεύσει στις απέναντι ακτές του Αιγαίου και να τους στείλουν με κάθε τρόπο στα ελληνικά νησιά.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής είναι περισσότερο από σίγουρο ότι εντάσσεται και δελτίο τύπου με το οποίο συγχαίρουν οι ίδιοι το λιμενικό τους για τη διάσωση χιλιάδων (όπως αναφέρουν) που επιχειρούσαν να περάσουν στην Ελλάδα – δείτε σχετικά ΕΔΩ.

Φυσικά, κάθε άλλο παρά γέλωτες θα πρέπει να προκαλεί η όλη κατάσταση.

Είναι προφανές πως οι ίδιοι οι Τούρκοι δεν κάνουν ΤΙΠΟΤΕ για να σταματήσουν τη ροή. Να μην πούμε πως την ενθαρρύνουν κιόλας – τα πιο πολλά που μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ αυτό καταδεικνύουν. Επίσης, το ότι δεν δέχονται πίσω κανέναν είναι και αυτό ένα θέμα, ένα τεράστιο πρόβλημα.

Θέμα επίσης θα μπορούσε να προκληθεί αν κάποια στιγμή οι Τούρκοι επιχειρήσουν να «σώσουν» κάποιο σαπιοκάραβο που θα βρίσκεται στα ελληνικά ύδατα, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν τετελεσμένο γεγονός και ταυτόχρονα να αμφισβητήσουν την ελληνική αρμοδιότητα για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο. Είναι άλλωστε διακαής πόθος τους να το κόψουν κάποια στιγμή το Αιγαίο στη μέση. *

Το ζήτημα είναι πως πλέον στα ελληνικά νησιά βρίσκονται εγκλωβισμένοι (γιατί δεν υπάρχουν καράβια) χιλιάδες άνθρωποι, με ό,τι σημαίνει αυτό τόσο για την κοινωνία όσο και για την οικονομία των νησιών του Αιγαίου.

Το πρόβλημα οξύνεται καθημερινά, η Ευρώπη κινείται σπασμωδικά και με ρυθμούς που σε σχέση με τη ροή είναι ρυθμοί χελώνας ενώ ας μην θεωρήσουμε απίθανο στο τέλος οι Τούρκοι να ζητήσουν και βοήθεια από την Ευρώπη ώστε να συνεχίσουν να… προωθούν σε αυτή ανθρώπους που οι χώρες τους έχουν ρημάξει τόσο από τις πράξεις όσο και από την απραξία της Δύσης.

* για να μην ξεχνιόμαστε, η περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας συμπίπτει με το FIR Αθηνών. Και οι Τούρκοι αυτό το αμφισβητούν επί δεκαετίες, ψάχνοντας πάντα την αφορμή – όπως τότε στα Ίμια – για να αμφισβητήσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας (κατά παράβαση μιας σειράς διεθνών πράξεων, συνθηκών και συμβάσεων).