Κατηγορίες
Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας

Συνεδρίασε το Δημοτ. Συμβούλιο Αλεξάνδρειας το βράδυ της Δευτέρας

ds20150810-01Συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας 10 Αυγούστου το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας (τακτική συνεδρίαση) και ενώ όλα φαίνονταν πως θα κυλούσαν σχετικά ήρεμα – αφού τα θέματα δεν ήταν από αυτά που περιμένει κάποιος να «βγάλουν» είδηση, τελικά και για λίγη ώρα οι διάλογοι ήταν έντονοι.

Αιτία το θέμα για το πανηγύρι της Αλεξάνδρειας, το οποίο από φέτος «επιστρέφει» στο κέντρο, μετά από απουσία ενός έτους η οποία στην ουσία οφείλεται στη μεταφορά του στον χώρο της παλιάς ΥΕΒ.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νικ. Μπρουσκέλης ανάγνωσε την επιστολή-απάντηση του υπουργού, σχετικά το ψήφισμα του Σώματος, που διαβιβάστηκε από τον βουλευτή Ημαθίας (ΣΥΡΙΖΑ) Κώστ. Λαπαβίτσα.

Στη συνέχεια συζητήθηκαν εκτός ημερησίας διάταξης θέματα.

Το λόγο έλαβε αρχικά ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Π. Γκυρίνης, ο οποίος και συνεχάρη διακριθέντες συνδημότες μας (Τουλίκας και Δαμιανίδου-Καραγκιοζοπούλου), προτείνοντας ταυτόχρονα τη βράβευσή αθλητών του Δήμου μας που διακρίθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα. Τα συγχαρητήρια τους έδωσαν και οι παρόντες αρχηγοί των 2 παρατάξεων της αντιπολίτευσης, Φ. Δημητριάδης και Χρ. Αλευράς – ο Γ. Σπυρίδης απουσίαζε από τη συνεδρίαση. Όσον αφορά τη βράβευση, η πρόταση που επικράτησε ήταν να βραβευτούν οι διακριθέντες αθλητές – συνδημότες μας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτ. Συμβουλίου που θα γίνει γύρω στον Οκτώβριο.

ds20150810-02Στη συνέχεια ετέθησαν ερωτήματα από την αντιπολίτευση. Ο Φ. Δημητριάδης ρώτησε για το θέμα της ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων – βιολογικού στο Πλατύ. Σε αυτό απάντησε ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Κιρκιλιαννίδης, ο οποίος αφού παραδέχθηκε πως λόγω της κατάστασης με τον τραπεζικό κλάδο δεν ελήφθησαν από το Δήμο χρήματα που αναμένονταν θύμησε στο Σώμα τη δέσμευση πως θα καταβληθούν τα απαραίτητα ποσά από την ΔΕΥΑΑΑλ ώστε να λειτουργήσουν τα πάντα και να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές. Είπε πως λόγω των capital controls δεν καταβλήθηκαν τα ποσά, όσον αφορά τη ΔΕΥΑΑΑλ ανέφερε πως η όλη κατάσταση οδήγησε στην είσπραξη μόλις 10.000 ευρώ (έως μια συγκεκριμένη ημερομηνία που είχε ενημέρωση) και πως τελικά αν δεν αλλάξει κάτι το θέμα θα προχωρήσει μέσα από την επιχείρηση.

Πιο καυστικός στα ερωτήματά του (ή μάλλον στα σχόλια που συνόδευαν τα ερωτήματα) ήταν ο Χρ. Αλευράς. Αναφερόμενος στους ψεκασμούς που έγιναν για την καταπολέμηση των κουνουπιών – που ταλαιπωρούν μεγάλο τμήμα του συνόλου των Δημοτικών Ενοτήτων – είπε ότι ο ψεκασμός που έγινε και αφορούσε «δράσεις ακμαιοκτονίας» ενώ θα έπρεπε να γίνει καταπολέμηση νωρίτερα, στο στάδιο των προνυμφών. Μίλησε για αστοχία ενώ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μεταξύ άλλων «(…) Δήμος και Περιφέρεια χέρι-χέρι ασελγούν σε βάρος των δημοτών (…)».

alevrasΕπίσης ρώτησε την Διοίκηση του Δήμου αν χρησιμοποιούνται συμβασιούχοι (με σύμβαση 5μήνων και γενικών καθηκόντων) στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Τέλος αναφέρθηκε και σε προσχέδιο της ΚΕΔΕ που σχετίζεται με τις καταρτίσεις προϋπολογισμών των Δήμων, τις προσλήψεις/απασχόληση στους Δήμους, με τη μείωση των δαπανών και την (κυνική, όπως την χαρακτήρισε) προτροπή για αύξηση των δημοτικών τελών.

Στον Χρ. Αλευρά απάντησε ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας. Όπως είπε οι ψεκασμοί για τα κουνούπια από Περιφέρεια και Δήμο είναι σε εξέλιξη ενώ ανέφερε πως αίσθησή του είναι ότι υπάρχει αποτέλεσμα από τους ψεκασμούς. Διαβεβαίωσε τον ερωτώντα πως ο Δήμος Αλεξάνδρειας δεν απασχολεί συμβασιούχους γενικών καθηκόντων σε αποκομιδή ή στον σκουπιδότοπο και τέλος ανέφερε ότι οι απασχολούμενοι συμβασιούχοι στην ΚΕΔΑ (Κολυμβητήριο) είναι πέντε.

Στην ανταπάντησή του ο Χρ. Αλευράς εξέφρασε τη χαρά του για τη μη απασχόληση συμβασιούχων στην αποκομιδή ενώ για το θέμα των ψεκασμών σχολίασε λέγοντας «δεν μπορεί να είμαστε στα μέσα Αυγούστου και να συνεχίζονται οι ψεκασμοί», ευχόμενος την ερχόμενη χρονιά να υπάρξει αύξηση των πιστώσεων και οι ψεκασμοί να γίνουν έγκαιρα ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το πρόβλημα.