Κατηγορίες
Περιφεριακή Ενότητα Ημαθίας

Στην Ημαθία το ευρωπαϊκό χειμερινό νομικό σχολείο

sourovikiΣυνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ.Κώστα Καλαϊτζίδη, είχε το πρωί της Τετάρτης 27 Αυγούστου,η  Ημαθιώτισσα κ.Δέσποινα Σουροβίκη, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Νομικών (ΕLSA) και αντιπροέδρος Σεμιναρίων και Συνεδρίων ELSA Θεσσαλονίκης.

 Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ (The EUROPEAN LAW STUDENTS’ ASSOCIATION –ELSA), ένας διεθνής οργανισμός με παρουσία σε 42 χώρες, 380 Νομικές Σχολές που αριθμεί πάνω από 40.000, υπάρχει και λειτουργεί στην Ελλάδα από το 1998, με τρία τοπικά παραρτήματα, την ELSA Thessaloniki, ELSA Athens, ELSA Komotini.

Σκοπός της ELSA είναι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η προαγωγή της νομικής γνώσης, στηρίζοντας «έναν δίκαιο κόσμο με σεβασμό για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την πολιτιστική ποικιλομορφία».

Η  νεαρή φοιτήτρια Νομικής  ενημέρωσε τον κ.αντιπεριφερειάρχη για τη διοργάνωση του ευρωπαϊκού χειμερινού νομικού σχολείου που θα γίνει  από την 1η έως την 7η Δεκεμβρίου 2015 στη Νάουσα, με θέμα « Μεταναστευτικό δίκαιο και ειδικά ζητήματα προσφύγων».

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του συνεδρίου, στο οποίο θα συμμετάσχουν 50 φοιτητές  νομικής από όλη την Ευρώπη και διοργανώνεται για πρώτη φορά στην χώρα μας, η κ.Σουροβίκη αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει και η Ελλάδα, με την έλευση εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών από εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής.

  Στα θέματα της συζήτησης περιλαμβάνονται το σύστημα«ΔΟΥΒΛΙΝΟ», η πολιτική της ΕΕ σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα, η κράτηση των παράτυπων μεταναστών, το καθεστώς των προσφύγων και αιτούντων άσυλο, καθώς και ο ρόλος του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου στο ζήτημα.

Εισηγήσεις θα γίνουν  από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης,  την Διεθνή Αμνηστία, τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ και  από εμπειρογνώμονες αρμοδίων υπηρεσιών.

«Παρακολουθώντας την προσπάθεια χιλιάδων ανθρώπων να ξεφύγουν από τον όλεθρο του πολέμου και να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή, δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αδρανείς.Μέσα από αυτή τη διοργάνωση, ευελπιστούμε να μπει ένα μικρό λιθαράκι στη εξομάλυνση της κατάστασης και στο τέλος αυτής της ανθρώπινης τραγωδίας. Γιατί είναι στο χέρι των νέων να κάνουν αυτόν τον κόσμο καλύτερο. Εξάλλου το ταξίδι εκατοντάδων χιλιομέτρων ξεκινά από ένα και μοναδικό βήμα» τόνισε χαρακτηριστικά η κ.Σουροβίκη.

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι νεαροί φοιτητές στην προσπάθεια τους αυτή ήταν πολλές, καθώς η ELSA είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο και οι οικονομικοί της πόροι πενιχροί.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Καλαϊτζίδη, που εν μέσω μιας δύσκολης περιόδου για τη χώρα μας στηρίζει την προσπάθεια μας και είναι πρόθυμος να βοηθήσει με κάθε τρόπο» συνέχισε η κ. Σουροβίκη

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καλαϊτζίδης, υποσχέθηκε την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας και στήριξης στην διοργάνωση της εκδήλωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά:

 « Θα ήθελα να συγχαρώ, εκφράζοντας όλους τους Ημαθιώτες, την Δέσποινα Σουροβίκη για την προσπάθεια της να φέρει στην Ημαθία μια τόσο σπουδαία εκδήλωση, στην οποία θα συμμετάσχουν νέοι και νέες νομικοί από όλη την Ευρώπη. Είναι σίγουρο ότι οι πενήντα ευρωπαίοι φοιτητές με την παραμονή και την ξενάγηση τους στους πολιτισμικούς θησαυρούς της Ημαθίας θα γίνουν άξιοι πρεσβευτές της  γης του Μεγάλου Αλεξάνδρου στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας θα σταθεί αρωγός στην προσπάθειά και θα συνδράμει με κάθε μέσο ώστε αυτή να στεφθεί με επιτυχία. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα συντονίσουμε τις απαιτούμενες προετοιμασίες για την άψογη οργάνωση του ευρωπαϊκού νομικού σχολείου».