Κατηγορίες
Οικονομία

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ενέκρινε το ελληνικό “πρόγραμμα”

trypaeuroΤο ένα μετά το άλλο τα ακρώνυμα μπαίνουν στην Ελληνική πολιτικοοικονομική ζωή, εξαιτίας των Μνημονίων. Ένα ακόμη είναι το «FFA».

FFA σημαίνει «Financial Assistance Facility Agreement» και αυτή είναι η επίσημη ονομασία της συμφωνίας του νέου δανείου προς την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), το οποίο εγκρίθηκε χθες 19 Αυγούστου.

Όσον αφορά το τελικό ποσό, στην ανακοίνωση του ΕΜΣ αναφέρεται ότι «Το ακριβές ποσό της χρηματοδοτικής βοήθειας από τον ΕΜΣ θα εξαρτηθεί από την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναφορικά με την έκταση της συμμετοχής του στη χρηματοδότηση του προγράμματος».

Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά, το δάνειο προς την Ελλάδα είναι, διάρκειας 32,5 ετών, το ποσό μπορεί να ανέλθει μέχρι 86 δισ. ευρώ, και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και ποσό έως 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (που παρά το χρήμα που έχουν λάβει τόσα χρόνια ακόμη δεν έχουν κρατικοποιηθεί).

Από τα «έως 86 δισ. ευρώ», τα 13 δισ. ευρώ εκταμιεύονται σήμερα 20 Αυγούστου. Από τα 13 δισ. τα 12 θα πάνε απευθείας σε ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή του χρέους ενώ το 1 που περισσεύει θα διατεθεί στο ελληνικό δημόσιο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών”.