Κατηγορίες
Οικονομία

Μνημόνιο, vol. III

vivliaΜΝΙΜΟΝΙΑ1x3Έρχεται λοιπόν άμεσα στη Βουλή (όταν ξεπεραστεί το θέμα με την Πρόεδρο) το νέο Μνημόνο, η 3η έκδοση.

Ένα Μνημόνιο που θα φέρει τα πάνω κάτω και που σε ορισμένες περιπτώσεις θα προκαλέσει και τεράστια κοινωνικά προβλήματα (όπως ας πούμε στους πλειστηριασμούς ακινήτων ή στις κατασχέσεις μισθών ή συντάξεων όσων χρωστούν).

Μέσα από το νέο Μνημόνιο θα ισχύσουν όσα κατά καιρούς έχουν βγει στον αέρα και αφορούν επιμέρους ζητήματα, όπως πλειστηριασμούς από το 2016, «αξιοποίηση» κρατικής περιουσίας – π.χ. λιμάνια, αεροδρόμια, αυτονόμηση της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων (με ότι κι αν σημαίνει αυτό για την εφαρμογή πολιτικών που θα αποφασίζονται), απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας-αέριο, αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς (που σε πολλά σημεία θα απελευθερωθεί παντελώς και θα περιμένουμε να… ισορροπήσει).

Στα «καλά» (Μνημόνια, Επιτροπείες και «καλό» είναι όροι ασύμβατοι μεταξύ τους αλλά ας το πούμε έτσι) το ότι πλέον η συμφωνία που θα υπογραφεί θα διέπεται από το Διεθνές Ευρωπαϊκό Δίκαιο και όχι από το Αγγλικό όπως είχε συμφωνηθεί για τα προηγούμενα, το ότι οι στόχοι είναι χαμηλότεροι από παλαιότερα (0,25% πρωτογενές έλλειμμα το 2015 και πλεονάσματα +0,50% το 2016, +1,75% το 2017 και +3,5% το 2018) και ότι έχει γίνει μια ελαφρά προσαρμογή (ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι υφεσιακές συνθήκες που επί 6 χρόνια υπάρχουν στη χώρα).

Σε γενικές γραμμές οι τελευταίες προσθήκες αφορούν:

Αγρότες: αυξάνεται ο ΕΦΚ (ειδικός φόρος κατανάλωσης) στο πετρέλαιο. «Αγροτικό» πετρέλαιο τέλος και ο ΕΦΚ αυξάνεται από την 1η Οκτωβρίου 2015 από τα 66 στα 200 ευρώ και από την 1η Οκτωβρίου 2016 στα 330 ευρώ. Επίσης επανέρχεται αναδρομικά από την 1.1.2014 η προκαταβολή φόρου 55% από 27,5% που είχε μειωθεί πρόσφατα.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: σταδιακή αύξηση της προκαταβολής του φόρου από το 55% στο 100%. Το ίδιο θα ισχύσει και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζομένους με «μπλοκάκια». Φυσικά υπάρχει και η υποβολή του κύριου φόρου που θα επιβληθεί, με 26% από το πρώτο ευρώ.

Χρέη προς το Δημόσιο: μειώνεται από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ τον μήνα το όριο του μηνιαίου μισθού ή της μηνιαίας σύνταξης που είναι ακατάσχετο για χρέη προς το Δημόσιο, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται από 25% σε 50% ή ακόμη και σε 100% το ποσοστό του μισθού ή της σύνταξης που μπορεί να κατασχεθεί εφόσον υπερβαίνει το όριο των 1.000 ευρώ τον μήνα. Με δυο λόγια, θα μπορούν να παίρνουν ακόμη και το σύνολο της σύνταξης ή του μισθού!

Καταθέσεις: μειώνεται το ακατάσχετο όριο στα 1.250 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο, αλλά μόνο για ένα πιστωτικό ίδρυμα.

100 δόσεις: Αυξάνει στο 5% από 3% το επιτόκιο για τη ρύθμιση των εκατό δόσεων για όσους έχουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ. Για φορολογουμένους με χαμηλότερες οφειλές για να μην ισχύσει επιτόκιο 5% θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά συγκεκριμένες προϋποθέσεις.