Κατηγορίες
αγορά γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Καμπάνιες για τη χρήση καρτών σε… εξέλιξη

agoraposΤο ότι υπάρχει μια καμπάνια χωρίς προηγούμενο ώστε να μεταστραφεί η συνήθεια χρήσης ρευστού και άπαντες να χρησιμοποιούμε πλαστικό χρήμα, αυτό είναι δεδομένο.

Αρκεί να ανοίξει κάποιος ραδιόφωνο ή τηλεόραση και θα ακούσει (και θα δει) διαφημίσεις που δείχνουν επαγγελματίες να χάνουν πελάτες επειδή δεν έχουν pos, καταναλωτές που είναι κατευχαριστημένοι επειδή «καθαρίζουν» γρήγορα τις αγορές τους, καταστηματάρχες που τρέχουν πανικόβλητοι στις τράπεζες για να κάνουν αίτηση για να τοποθετήσουν στα μαγαζιά τους μηχανάκια pos κ.ο.κ.

Αυτό το οποίο λείπει δεν είναι ούτε τα… μηχανάκια, ούτε οι κάρτες (από αυτές δόξα τω Θεώ εκδόθηκαν εκατομμύρια όταν πρωτομπήκαν σε ισχύ τα capital controls). Αυτό που λείπει είναι…

…οι καταναλωτές αφού το χρήμα έχει εξαφανιστεί από την αγορά, είναι δουλειές για να γεμίζουν οι λογαριασμοί που θα αδειάζουν με τη χρήση των καρτών, λείπει η γνώση χρήσης του πλαστικού χρήματος (αφού για τον Έλληνα μέχρι πριν από λίγα χρόνια «κάρτα» σήμαινε ανελέητο ξόδεμα χρήματος που μπορεί και να μην είχε αντίκρισμα. Γιατί όπως και να το κάνουμε, γνώση όσον αφορά την ορθή χρήση των καρτών ΔΕΝ έχουμε!).

Κυρίως όμως αυτό που μας λείπει είναι η λεγόμενη «φορολογική συνείδηση» (και το λέμε βασιζόμενοι και στις άλλες «διαφημίσεις»-διαρροές, αυτές που λένε πως θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις αν θα χρησιμοποιούνται κάρτες και πως θα υπάρχει απευθείας απόδοση του ΦΠΑ). Αυτά είναι πυροτεχνήματα και ψάρεμα στα θολά.

*φυσικά λείπει και κάτι άλλο, σημαντικότερο όλων: η σιγουριά – και η εγγύηση – στον Έλληνα πως δεν θα βρεθεί κάποιος μια μέρα που θα του ρίξει ένα κουρεματάκι στις καταθέσεις του που είναι κόποι και εργασία μιας ζωής ή που δεν θα θέλει να πειραματιστεί με τον ΑΦΜ του σε διάφορους servers.

Γιατί όπως και να το κάνουμε, είτε έχεις για νόμισμα δηνάριο είτε έχεις δολάριο, η σιγουριά πως κάποιος προστετεύει και εγγυάται στην πραγματικότητα και όχι στα λόγια όλα όσα έχεις κάνει ή κάνεις τη στιγμή αυτή είναι μεγάλη υπόθεση!