Κατηγορίες
Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα

Επιστολή Χαμπίδη σε υπουργούς για τη διακίνηση ροδακίνων – ζητά λήψη μέτρων

Μια ιστορία που επαναλαμβάνεται κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια, αυτή της πώλησης στο χωράφι αγροτικών προϊόντων έρχεται ξανά στην επικαιρότητα, αυτή τη φορά μέσω επιστολής του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (και γραμματέα της ΝΕ Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ) Δημήτρη Χαμπίδη.

Η επιστολή Χαμπίδη απευθύνεται προς τον υπουργό Γεωργίας κ. Αποστόλου, τον υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη και τον γ.γ του υπουργείου Εμπορίου Αντ. Παπαδεράκη και με αυτήν γίνεται αναφορά στο τι συμβαίνει την εποχή αυτή σε Ημαθία και Πέλλα στον τομέα του ροδακίνου και της διακίνησής του ενώ ζητείται η λήψη άμεσων μέτρων για την πάταξη του φαινομένου.

Η επιστολή αναφέρει τα ακόλουθα:

Κύριοι

Σαν νόμιμος εκπρόσωπος της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΘΕΣ/ΚΗΣ – ΚΑΘ  και από το νόμο υποχρεωμένος  να υπερασπίζομαι  τα συμφέροντα  του ελληνικού δημοσίου, των έμπορων της Αγοράς και της κοινωνίας γενικότερα

καταγγέλλω  ότι

Αυτό το χρονικό διάστημα οργιάζει η παράνομη διακίνηση φρούτων –ροδάκινων στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας  μέσω κυρίως Βούλγαρων και Ρουμάνων  εμπόρων, διακινητών και μεταφορέων, οι οποίοι  φορτώνουν ροδάκινα απ ευθείας  από τα χωράφια, με ανύπαρκτα ή ανεπαρκή παραστατικά.

Η διαδικασία αυτή είναι παράνομη, διότι δεν τηρούνται οι κανόνες και διατάξεις της εμπορίας, του ανταγωνισμού, του φορολογικού δικαίου, της ποιότητας, της φυτοϋγείας και άλλων πολλών. Η απουσία του οποιουδήποτε έλεγχου είναι  παντελής.

Αποτελέσματα  των φαινομένων αυτών είναι:

Α) Το Δημόσιο να χάνει έσοδα.

Β) Να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των συνεταιρισμών, των έμπορων της ΚΑΘ, αλλά και των έμπορων της ευρύτερης περιοχής.

Γ) Να ακυρώνονται οι πολιτικές της κυβέρνησης για τήρηση των κανόνων της αγοράς με βάση την νομοθεσία για οργάνωση των αγροτών σε Ομάδες Παραγωγών, Συνεταιρισμούς, Διεπαγγελματικές, Κέντρα παραλαβής κλπ και να χάνεται η αξιοπιστία και η προοπτική  της.

Σας παρακαλώ να εξαντλήσετε με τις υπηρεσίες σας, κάθε περιθώριο για την πάταξη του παραπάνω φαινομένου.

με τιμή

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος

Δημήτριος Χαμπίδης