Κατηγορίες
βιομηχανία

Συνάντηση στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για την επαναλειτουργία της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας‏

ypapenΦρόσω Καρασαρλίδου: “Σοβαρή προσπάθεια στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για τη βιομηχανική ανασυγκρότηση της χώρας μας”.

Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης συναντήθηκε με τους εργαζόμενους από την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία. Παρόντες ήταν επίσης, ο νέος Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Ευστράτιος Ζαφείρης και ο Διευθυντής του Γραφείου του υπουργού, Δημοσθένης Παπασταμόπουλος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας επαναλειτουργίας της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, με στόχο την αποσαφήνιση των λεπτομερειών του επιχειρησιακού πλάνου ανάταξης της εταιρείας.

Η συνάντηση προσδιόρισε τα αναγκαία επόμενα βήματα που πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι (εργαζόμενοι, Τράπεζες, Δημόσιο) να υλοποιήσουν, ώστε η επαναλειτουργία της εταιρείας να είναι γεγονός στο συντομότερο δυνατό χρόνο.
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ είχε προαναγγείλει πριν από έναν μήνα περίπου την αξιοποίηση της δυνατότητας εφαρμογής ενός πρωτοποριακού μοντέλου επαναλειτουργίας βιώσιμων μονάδων σε Κομοτηνή και Νάουσα, μέσω πτωχευτικού συμβιβασμού και δημιουργίας “συνεργατικού σχήματος” με τη συμμετοχή εργαζομένων – πιστωτών. Το συγκεκριμένο σχήμα προβλέπει διαγραφή, αλλά και κεφαλαιοποίηση χρεών, καθώς και εξασφάλιση περιορισμένων κεφαλαίων για επανεκκίνηση μονάδων.
Όπως δήλωσε η βουλευτής κα Φρόσω Καρασαρλίδου, που είχε σχετική επικοινωνία με τον διευθυντή του υπουργού Παραγωγικού Ανασυγκρότησης κ. Δημ. Παπασταμόπουλο, πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια επαναλειτουργίας των δυο μονάδων στην Κομοτητή και στη Νάουσα στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού της κυβέρνησης για τη βιομηχανική ανασυγκρότηση της χώρα μας. Το σχέδιο επαναλειτουργίας προβλέπει την ίδρυση συνεταιρισμού, με συμμετοχή των εργαζομένων στο μετοχικό κεφάλαιο και με κεφαλαιακή ένεση 10 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα. Στόχος είναι η εξασφάλιση σε πρώτη φάση 350 θέσεων εργασίας, ενώ σε μεταγενέστερο χρόνο υπολογίζεται οι απασχολούμενοι να φτάσουν τους 700. Η νέα επιχείρηση θα είναι ευέλικτη και καθετοποιημένη και θα αξιοποιήσει διαθέσιμο εξοπλισμό και υφιστάμενες εγκαταστάσεις, καθώς και ένα σύγχρονο μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης “συμμετοχικού χαρακτήρα”. Ήδη η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας έχει προχωρήσει στη σύσταση ομάδας εργασίας, που επιφορτίστηκε να εξετάζει το νομικό πλαίσιο και τις αναγκαίες οικονομικές παραμέτρους, με προοπτική την επαναλειτουργία της επιχείρησης σε βιώσιμη βάση.