Κατηγορίες
Ημαθία Λαπαβίτσας

Ερώτηση Λαπαβίτσα (μαζί με άλλους βουλευτές) στη Βουλή για τη φορολόγηση των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων

imathia-municplogosΣτα πλαίσια της συνεργασίας με τις Δημοτικές Αρχές του Νομού και της γνωστοποίησης στοιχείων από μέρους των οικονομικών υπηρεσιών των Δήμων σχετικά με την φορολόγηση των Ο.Τ.Α. (ΠΟΛ 1069/23.03.2015), ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. του Νομού Ημαθίας κ. Κώστας Λαπαβίτσας προέβη σε κατάθεση ερώτησης προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με θέμα “Φορολόγηση του εισοδήματος των Ο.Τ.Α. και των νομικών τους προσώπων που προέρχεται από ακίνητη περιουσία και από υπεραξία μεταβίβασης ακινήτων” με αριθμ. Πρωτ. 4440/06.08.2015.

Συγκεκριμένα, προκύπτει ότι οι τρεις Δήμοι του νομού Ημαθίας, κατά την κατάθεση των φορολογικών τους δηλώσεων έτους 2015 (20/8/2015) οφείλουν για πρώτη φορά να καταβάλουν υπέρογκα ποσά:

  • ο Δήμος Βέροιας περί των 120.000 ευρώ
  • ο Δήμος Νάουσας περί των 160.000 ευρώ
  • ο Δήμος Αλεξάνδρειας περί των 170.000 ευρώ

Οι Δήμοι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Η υπερφορολόγησή τους θα έχει σαν συνέπεια, αφενός τη δραματική μείωση των θεσμοθετημένων πόρων και εσόδων τους και τούτο σε χρονικό σημείο κατά το οποίο οι πόροι αυτοί βρίσκονται στο όριο εξαντλήσεώς τους, και αφετέρου την υποχρεωτική μετακύλιση του οικονομικού βάρους προς τους δημότες και τον κατ’ ανάγκη περιορισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών προς αυτούς.

Οι κ.κ. Υπουργοί καλούνται να απαντήσουν εάν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την υπερφορολόγηση των ΟΤΑ και των Νομικών τους προσώπων και να τους εξαιρέσει από την εφαρμογή των σχετικών νομοθετικών πράξεων.