Κατηγορίες
Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα

Τσίπουρα: επιστροφή στο 2012 (προς το χειρότερο) και βλέπουμε

apostaktΑπό το 2012 κρατάει η ιστορία (έτσι για να θυμόμαστε και τις “μεταρρυθμίσεις” που επί μια 5ετία έκαναν οι προηγούμενοι σωτήρες) – θυμηθείτε  ΕΔΩ και ΕΔΩ

Toolkit και τσιπουράκι πάνε;; Πάνε, πάνε….

Είναι γνωστό πως στην εργαλειοθήκη υπάρχουν πολλά αιχμηρά εργαλεία και πως τσίπουρο και εργαλεία δεν ταιριάζουν.

Οι δικοί μας όμως τα… ταίριαξαν και έτσι μέσα από την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ έφτασαν και οι συστάσεις που προβλέπουν 82 αλλαγές στον κλάδο των ποτών. Μια από τις αλλαγές αφορά το τσίπουρο.

Η πρόταση του Οργανισμού είναι να καταργηθεί η διακίνηση «χύμα» τσίπουρου, ούτως ώστε όποιες ποσότητες δεν είναι τυποποιημένες να κατάσχονται και να  περιοριστούν οι μικροί παραγωγοί αποκλειστικά στην κάλυψη των δικών τους αναγκών.

Λες και τώρα γίνεται κάτι διαφορετικό – με το ζόρι βρίσκει κανείς καλό τσίπουρο, κι αυτό από φίλους που σου δίνουν 1-2 λίτρα για το σπίτι (φυσικά δεν αναφερόμαστε στα “πετρέλαια” Βαλκανίων που κυκλοφορούν με τη σέσουλα κι αν τα πιείς είσαι ένα βήμα πιο κοντά στον Δημιουργό!).

Η πρόταση αυτή όπως αναγνωρίζει ο ίδιος ο ΟΟΣΑ είναι βλαπτική για τα συμφέροντα των μικρών αποσταγματοποιών αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι η εφαρμογή της μπορεί εύκολα να ελεγχθεί. Τώρα, αν ήδη πληρώνουν κάτι τα καζάνια στις νομαρχίες ή αν πηγαίνουν έλεγχοι στα καζάνια, σε αυτό δεν αναφέρεται ουδείς.

Η πρόταση έχει και εναλλακτική: να υποχρεωθούν οι μικροί παραγωγοί να εκδίδουν φορολογικά παραστατικά – πράγμα που, όπως μας είπε άνθρωπος που έχει καζάνι χρόνια, οι “τακτοποιημένοι” (όπως τους ανέφερε) το κάνουν ήδη όταν πουλάνε σε επαγγελματίες που θέλουν να βάλουν το τσίπουρο στα μαγαζιά τους.